Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Na Budějovicku je program Velikonočních svátků pestrý

PR článek

Čtyři dny volna a také řada zajímavých akcí, to je příslib letošních Velikonoc v jižních Čechách. Obzvlášť na Budějovicku, kde se tradice mísí se zábavou, je Velikonoční program opravdu pestrý a to je důvod vyrazit na první jarní výlet. Během prodlouženého víkendu zvládnete oslavit Velikonoce a ještě navštívit oblíbené turistické cíle.

V jihočeské metropoli a jejím okolí je velikonoční program plný akcí. Návštěvníci se tak mohou těšit jak na tradice spojené s tímto nejvýznamnějším křesťanským svátkem, tak na aktivity a akce pro rodiny s dětmi. V historickém centru Budějovic se od 21. do 23. března budou konat Jarní trhy na náměstí Přemysla Otakara II. Představí se prodejci tradičních českých výrobků a desítky řemeslníků s originálním zbožím. Na tuto akci naváže 24. března program s názvem Staročeské Velikonoce na Piaristickém náměstí, v Panské a Hroznové ulici. Čeká na vás předvádění a prodej rukodělných výrobků lidových řemesel a vystoupení folklórních, lidových a uměleckých souborů. Těšit se můžete na přibližně 80 prodejců různých řemesel např. na malovaná velikonoční vejce, pomlázky či košíky a keramiku. Zkrátka v Budějovicích nepřijdou ani milovníci kultury. Jihočeské divadlo připravilo na Velký pátek Velikonoční koncert opery Stabat Mater od Antonína Dvořáka, který se bude konat v klášterním kostele na Piaristickém náměstí.

Velikonoční programy jsou připraveny na řadě míst v celé Turistické oblasti Budějovicko a uvítají je především rodiče s dětmi. Těšit se mohou na Velikonoce v ZOO Hluboká s tématickým programem a letos narozenými mláďaty, nebo oblíbenou stezku s obřími kraslicemi v Hluboké nad Vltavou a jejím okolí. Při jejich hledání čeká výletníky pěkná procházka. Tvořivé dílny pro děti přichystali v Safari Resortu v Hluboké u Borovan, kde se děti setkají také se zvířaty a tvořit se bude také v informačním centru JE Temelín na Vysokém Hrádku a v přilehlém zámeckém parku. Akce s názvem Velikonce na zámečku nabídne celodenní program s hudebním i divadelním vystoupením, woorkshopy s pletením pomlázek a malováním kraslic a také bohatý program pro děti se soutěžemi a aktivitami. Chybět nebude ani farmářsko řemeslný trh.

Jihočeské muzeum uvádí tématickou výstavu, která je letos zaměřena na jarní hry a zvyky, ale chybět nebudou ani velikonoční předměty a kraslice ze sbírek muzea. Uplést pomlázku a připomenout si staré velikonoční zvyky a tradice můžete v Jihočeském zemědělském muzeu v Netěchovicích nebo v muzeu Mlýn Hněvkovice. Velikonoční výstavu spojenou s ukázkou starých zvyků navštivte v Baráčnické rychtě v Týně nad Vltavou, kde se můžete vydat také na Vltavotýnské hradní trhy.

Kolem řeky to ožívá

Jedním z velkých lákadel na Budějovicku je splavněná řeka Vltava, která nabízí řadu možností pro trávení volného času. Byť zahájení plavební sezony na Stezce Vltavy mezi Českými Budějovicemi a Týnem nad Vltavou proběhne oficiálně až v květnu, již nyní ožívají první provozy na řece i kolem ní. Na Velikonoce si tak můžete vychutnat plavbu historickým centrem Budějovic na lodi Sv. Rozálie. Projedete se od slepého ramene Malše na soutok s Vltavou a proti proudu Malše a to v pátek v sobotu i v neděli.

Teplé počasí probudilo také cyklisty, kteří vyjíždějí podél řeky na oblíbený úsek cyklostezky z Budějovic do Hluboké nad Vltavou. Odměnou pro ně a hlavně jejich děti pak může být zastávka v Areálu Hluboká. Sportovně relaxační areál již nyní otevřel nejen občerstvení s čepovaným pivem, nápoji a jídlem, ale také některé ze svých atrakcí. K dispozici jsou například nafukovací trampolíny pro děti, adventure minigolf a nebo půjčovna sportovního vybavení. K dostání jsou zde také ferratové sety pro lezení na nedaleké Ferratě Hluboká. Ta se stala cílem výletu sportovně laděných jedinců již nyní v březnu.

Na seznamu budějovických Velikonoc je celá řada akcí. Jejich aktualizovaný přehled najdou zájemci na odkazu.

Velikonoce jsou skvělou příležitostí pro jarní návštěvu jižních Čech a Budějovicka. Prodloužený víkend přináší zároveň dostatek času užít si nejen sváteční program, ale také vyrazit do okolí a navštívit oblíbené cíle v kraji. Budějovice samotné pak nabízí řadu dalšího vyžití, ať už se jedná o gastronomii, kulturu nebo volnočasové aktivity. Bohužel se letos nedočkáme tradičního Velikonočního hrkání, ale věříme, že se příští rok opět vrátí do velikonočního programu,” láká k návštěvě ředitel destinační společnosti Českobudějovicko-Hlubocko Tomáš Polanský.

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky velikonoce, jižní čechy, jihočeský kraj, kultura, program

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Budějovicku je program Velikonočních svátků pestrý  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.