Počasí dnes23 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Jihočeským městem pro byznys je Český Krumlov, zjistil průzkum

Český Krumlov uspěl v průzkumu, který vyhodnocoval nejlepší město pro byznys na jihu Čech. Titul získal Krumlov v konkurenci celkem 17 měst. První trojku uzavírají Vodňany a České Budějovice. Nejhůře se umístila Soběslav.

Srovnávací výzkum zpracovává již sedmnáctým rokem analytická agentura Datank a hodnotí v něm všech 205 obcí s rozšířenou působností v České republice a městské části Hlavního města Prahy. 

Český Krumlov se podle průzkumu může pochlubit kvalitním podnikatelským prostředím. „Počet ekonomických subjektů v přepočtu na 1 000 obyvatel je zde vysoce nadprůměrný. Město se počtem obyvatel výrazně rozrůstá, na což v rámci regionu odpovídajícím způsobem reaguje vysoký počet dokončených bytů na 1000 obyvatel. Podnikatele jistě potěší, že je ve městě v rámci kraje relativní dostatek volných pracovních sil,“ uvedli organiizátoři průzkumu v tiskové zprávě.

Radnice podle nich vynakládá dostatečné finance zejména do oblasti kultury a sportu a v případě přístupu veřejné správy ocenili organizátoři vysoký počet úředních hodin.

„Prvenství mě velmi těší, a to zejména, když je to obhajoba. Český Krumlov se snaží být k podnikatelům vstřícný a věřím, že i v dalších letech toto budeme naplňovat. Velmi se angažujeme na poli bytové výstavby, dále probíhají velké investice do dopravní infrastruktury. Opravujeme významné mosty, což přináší komplikace, ale věřím, že to i pro podnikatele bude nakonec přínosné,“ říká starosta Českého Krumlova Alexandr Nogrády (ANO).

České Budějovice podnikatelsky rostou

Druhé Vodňany získávají body díky přístupu veřejné správy. „Konkrétně lze ocenit vysoce nadprůměrný výsledek v testu elektronické komunikace, který ověřuje kvalitu a také včasnost odpovědí na fiktivní podnikatelské dotazy směřované na živnostenské úřady. Bonusem pro podnikatele je nízký koeficient daně z nemovitosti,“ tvrdí autoři průzkumu.

Celkové pořadí – Město pro byznys 2023

9. Prachatice

1. Český Krumlov

10. Třeboň

2. Vodňany

11. Jindřichův Hradec

3. České Budějovice

12. Strakonice

4. Kaplice

13. Dačice

5. Vimperk

14. Blatná

6. Milevsko

15. Trhové Sviny

7. Písek

16. Týn nad Vltavou

8. Tábor

17. Soběslav

Třetí jsou České Budějovice. Město má nejen nejvyšší počet ekonomických subjektů v přepočtu na 1 000 obyvatel, ale zaznamenává také jejich nejvyšší meziroční nárůst. Magistrát pak podle průzkumu směřuje dostatečné finanční prostředky zejména do oblasti dopravy a kultury.

„Každoroční vyhlašování regionálních výsledků srovnávacího výzkumu Město pro byznys již tradičně patří do programu krajských setkání představitelů Svazu měst a obcí ČR se zástupci místních samospráv. Těší nás jejich zájem, se kterým prezentují svoje města jako moderní místa s širokou nabídkou podnikatelských aktivit. Pro ně samé je důležité i srovnání a srovnávání s podobně velkými sídly a sdílení dobré, ale i špatné praxe. Oceněná města jsou v každém kraji nositeli nových vizí a pokroku, který dokázala přetavit v moderní a život usnadňující projekty,“ říká předseda Svazu měst a obcí ČR František Lukl.

Průzkumu vyhodnocuje hned několik kritérií. Patří mezi ně mimo jiné počet ekonomických subjektů, výstavba bytů, přístup magistrátů, počet volných zaměstnanců či výdaje na jednotlivé oblasti. 

Hodnocení článku je 54 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jakub Bartoš

Štítky jihočeský kraj, podnikání, byznys

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeským městem pro byznys je Český Krumlov, zjistil průzkum  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.