Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

ČEZ chce vybrat dodavatele pro první modulární reaktor v Česku do konce roku

Polostátní společnost ČEZ chce vybrat dodavatele prvního jaderného modulárního reaktoru v Česku do konce letošního roku. Ten by měl stát v Temelíně, hotový by měl být v první polovině 30. let. Dodavatele bude podnik vybírat ze tří firem. Na tiskové konferenci to řekl generální ředitel ČEZ Daniel Beneš. Modulární reaktory by měly postupně nahrazovat uhelné elektrárny.

Malé modulární reaktory jsou podle ČEZ do budoucna vhodnou náhradou současných uhelných elektráren a velkých tepláren. Nepůjde přitom o náhradu za velké jaderné bloky, mělo by jít spíš o jejich doplněk.

S prvním modulárním reaktorem podnik počítá v areálu jaderné elektrárny v Temelíně. Podle původních plánů by měl být dokončen v roce 2032. Beneš dnes nechtěl přesný rok specifikovat, mělo by to však být v první polovině 30. let.

ČEZ už v minulosti uzavřel memoranda o spolupráci na malých modulárních reaktorech s firmami NuScale, GE Hitachi, Rolls Royce, EdF, Westinghouse, KHNP a Holtec. Podle Beneše se seznam těchto firem nyní zúžil na tři, jejich jména neřekl.

První malý modulární reaktor by mohl u temelínské elektrárny stát v roce 2032

Už za devět let by mohl stát v Temelíně první malý modulární reaktor. Dnes o tom informovali zástupce společnosti ČEZ na tiskové konferenci. Podle energetického gigantu by podobné zařízení mohlo do budoucna vzniknout také v Tušimicích, Prunéřově,...

Kromě prvního reaktoru v Temelíně ČEZ loni vytipoval pro stavbu modulárních bloků další dvě lokality. Jde o Dětmarovice a Tušimice, kde v současnosti fungují uhelné elektrárny. Firma nyní na těchto místech provádí průzkumné práce.

Kromě prvních tří míst pro stavbu malých modulárních reaktorů zkoumá ČEZ také další lokality, kde by mohl tyto reaktory postavit. U těch ovšem nejsou přípravy tak daleko. Společnost analyzuje například území elektráren Prunéřov, Ledvice, Mělník a Dukovany. S výjimkou Dukovan jde o současné uhelné lokality.

U Temelína skončil první průzkum místa, kde má vzniknout malý modulární reaktor

Společnost ČEZ ukončila první fázi geologických prací u Jaderné elektrárny Temelín. Na pozemcích nedaleko stávajícího areálu má ve 30. letech 21. století vznikat malý modulární reaktor. Projekt je podle hejtmana Martina Kuby (ODS) mimo jiné...

Malé modulární reaktory se podle expertů na jadernou energetiku liší od velkých jaderných bloků především nižším výkonem a také rychlejší a jednodušší stavbou. Naopak provoz by mohl být podobný. Jejich využití je podle expertů vhodné jako náhrada současných uhelných elektráren. Cena staveb zatím není jasná.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jaderná elektrárna Temelín

Štítky čez, česko, energetika, modulární reaktor

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ČEZ chce vybrat dodavatele pro první modulární reaktor v Česku do konce roku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.