Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Cíl je neskončit poslední. TOP 16 by byla geniální, říká barista Zbyněk Vojtěšek o světovém šampionátu

Princip je jednoduchý. Ze tří šálků uhodnout ten, ve kterém je jiná káva. Zdánlivě jednoduchá soutěžní disciplína s sebou ale nese dlouhou a poctivou přípravu, které se nevyhne ani dietní režim. Budějcký barista Zbyněk Vojtěšek z kávového kontejneru qb box zvítězil na mistrovství České republiky Czech Cup Tasters 2024 a kvalifikoval se tak na světový šampionát v Chicagu. Jak se na něj těší? A jaké byly pocity po vítězství?

Zbyněk Vojtěšek se v kávovém světě pohybuje zhruba šest let. Před dvěma lety si se společníky otevřel u SK Pedagog v Českých Budějovicích espresso bar v recyklovaném lodním kontejneru - qb box - s výběrovou kávou od brněnské pražírny qb coffee roasters. Budějce jsou na tom, co se týče kaváren, teď už dobře. Pár let zpět by tady člověk výběrovou kávu hledal asi jen těžko, dneska už je to podstatně lepší. Češi jsou všeobecně zažití jako TOP 5 v Evropě, co se kaváren s výběrovou kávou týká,“ říká na úvod Zbyněk.

Káva pro něj ale není jen prací.  Jakkoliv zvláštně to může znít, věnuje se jí i ve volném čase. „Mě vždycky hrozně zajímala senzorika v kávě, určování chuťových profilů, poznávání různých káv. Proto i ve volném čase chodím po kavárnách, ochutnávám a bavím se s lidmi z tohoto odvětví,“ popisuje Zbyněk.

I díky tomu začal před třemi lety soutěžit laicky řečeno v degustování kávy. „Jde vlastně o posuzování odlišností v kávě. Jede se formou triangulace, kdy máš tři šálky s kávou a v jednom je vždy jiný druh než ve dvou zbylých. Ty musíš odhalit, který ten šálek tam „nepatří“. Soutěží se s osmi trojicemi a jde jak o přesnost, tak i o čas. Musí se to stihnout do osmi minut,“ vysvětluje princip soutěže Cup Tasters.

Podle Zbyňka jde vždy o drobné nuance, které od sebe kávy odlišují. Do soutěže se totiž vždy vybírají kávy, které jsou si chuťovým profilem co nejblíže. „My se pak zaměřujeme na základní chutě. Nejzásadnější je asi acidita, hořkost nebo sladkost. To aroma může být kolikrát dost podobné, ale v těchto základních chutích se to může lišit,“ dodává.

Na letošní mistrovství se Zbyněk připravoval už od poloviny ledna. Kromě trénování musel postupně také upravit svůj jídelníček. „Zhruba měsíc a půl před soutěží jsem vynechával alkohol, kořeněná jídla. Snažil jsem se držet spíše na zelenině a čistých chutích, abych se nějak nerozhazoval,“ popisuje přípravy.

A o tom, že se tvrdá příprava vyplatila, svědčí i fakt, že Zbyněk dokázal v polovině března v Praze v konkurenci dalších 71 baristů zvítězit. „Byl to samozřejmě velký sen vyhrát. A protože v předchozích ročnících jsem nedopadl úplně špatně a fakt dost jsem se připravoval, říkal jsem si, že by to mohlo vyjít. Nastavil jsem si mindset na výhru a ze srandy jsem pak před soutěží říkal, že prostě vím, že to vyhraju,“ směje se Zbyněk.

Nakonec mu tento přístup vyšel. „V posledním kole mi díky předchozím výsledkům stačilo odhalit jeden šálek, takže tam byla šance, že to dám. I přesto jsem byl ale v obrovském šoku, když to vyhlásili,“ usmívá se.

Prostor na velké oslavy ale není. Díky vítězství se Zbyněk kvalifikoval na mistrovství světa, které se koná v dubnu v Chicagu, a tak je čas začít znovu trénovat. „Budeme teď zase najíždět na pravidelnější režim, kde defacto suplujeme finálové kolo. Teď jsem se připravoval s Ondrou a Kryštofem z kavárny Kmen a budeme v tom pokračovat. V tomhle je kávový svět skvělý, nebereme se jako konkurence, ale jako parta kamarádů, kde si každý otevřel svou kavárnu a navzájem se podporujeme,“ popisuje nový mistr České republiky.

A jak se na světový šampionát těší? „Samozřejmě moc. Trochu se ale bojím toho střetu s realitou. Sledoval jsem nějaká videa z předchozích šampionátů, a tam je ta rychlost trochu jiná. Na té teď budu muset v trénincích hodně zapracovat,“ doplňuje.

Cílem je podle Zbyňka neskončit poslední a „netrefit nulu“. „Nejedu se tam ale určitě jen zúčastnit. Bude tam celkem 50 soutěžících, a kdybych se dostal do TOP 16, bylo by to geniální,“ uzavírá Zbyněk.

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Zuzana Reifová

Štítky Zbyněk Vojtěšek, barista, káva, výběrová káva, qb box, qb coffee roasters

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Cíl je neskončit poslední. TOP 16 by byla geniální, říká barista Zbyněk Vojtěšek o světovém šampionátu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.