Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Kendeho vila se otevře lidem. Provozovat ji bude Post Bellum

Jedním z bodů na pondělním zasedání budějcké rady města byl pronájem Kendeho vily. Kulturní památku koupilo město v minulém roce za 20 milionů korun. Nyní ji chce otevřít lidem. O provoz se bude starat společnost Post Bellum, která zde plánuje komentované prohlídky, semináře a workshopy.

Kendeho vila stojí v Otakarově ulici a je součástí vnitrobloku, který mimo jiné tvoří i společenský dům Beseda. Stavba je stará 104 let, nechala si ji zhotovit rodina Kohnových, která si později změnila příjmení na Kende. Podle památkářů v sobě vila kombinuje rezidenční a reprezentativní funkci.

V minulém roce ji město koupilo za 20 milionů korun od majitelky, podle které byl prodej jedinou možností. „Rekonstrukce a údržba tak velkého objektu je nad mé finanční možnosti. Protože byl dům zabrán ministerstvem kultury jako kulturní památka, nezbývá mi nic jiného než jej prodat jedinému subjektu, který má na rekonstrukci a provoz prostředky,“ komentovala tehdy.

Podle původních plánů chtělo město vilu zpřístupnit veřejnosti. „Přemýšleli jsme o náplni, protože je vždy fajn, když ty památky žijí a nejsou tam jen statické výstavy,“ vysvětlil náměstek primátorky Tomáš Bouzek (TOP 09), který už v minulosti řekl, že o náplni bude jednat s několika společnostmi.

Na pondělní radě města bylo nakonec odsouhlaseno, že se o provoz bude starat společnost Post Bellum. „Paměť národa je organizace, která s tím má zkušenosti a zabývá se těmi věcmi, které jsme tam chtěli mít. Jde především o soužití českého a židovského živlu, židovský prvek v dějinách města. Dům má historii, kterou chceme lidem ukazovat a připomínat,“ dodal Bouzek.

Město koupí Kendeho vilu. Za kulturní památku zaplatí 20 milionů korun

Za 20 milionů korun koupí město Kendeho vilu v Otakarově ulici v Českých Budějovicích, kterou před několika měsíci prohlásilo ministerstvo kultury památkou. Koupi dnes odhlasovali na svém jednání zastupitelé. Nemovitost chce město otevřít...

Společnost má vilu vypůjčenou na pět let. „Do roku 2025 jsme rozhodli o výpůjčce s tím, že to budeme pravidelně monitorovat a na konci roku si řekneme i třeba jak náročný je ten provoz. Zpřístupněný by měl být od jara do podzimu,“ uzavřel Bouzek.

Během dubna a května je podle ředitele jihočeské pobočky Post Bellum Tomáše Trantiny v plánu začáteční provoz. „Budou tam nějaké workshopy a besedy. Podle toho pak uvidíme, jakým způsobem na to bude vila reagovat, co zvládne za provoz. V červnu budeme vědět, jestli se tam dá ta frekvence nějak zvýšit,“ řekl.

V plánu je pak pořádání komentovaných prohlídek s průvodci, vzdělávací projekty pro základní a střední školy, zážitkové workshopy, přednášky a besedy.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město České Budějovice

Štítky Kendeho vila, kulturní památka, České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kendeho vila se otevře lidem. Provozovat ji bude Post Bellum  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.