Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Bagr prošel velkou údržbou. Poprvé po 25 letech

Poprvé po 25 letech se vodní nádrž Bagr v lesoparku Stromovka dočkala pořádné údržby. Město nechalo Bagr vypustit a vyčistit ho od nastřádaných odpadků, bahna a listí. To vše by mělo spolu s dalšími kroky pomoct ke zlepšení kvality vody.

Nádrž Bagr má plochu 2,6 hektaru. Ve vodě se v posledních letech přemnožovaly sinice a vyskytoval se tady také nežádoucí invazivní druh ryb. „V tuto chvíli jsme Bagr slovili, takže v něm nejsou žádné ryby, nebo alespoň minimum. Odstraníme disturbanci na dně, která zvedala ten sediment do vodního sloupce, a to snižovalo průhlednost. Voda pak vypadala špinavá,“ popsal vedoucí odboru ochrany životního prostředí Radek Kyrian.

Kromě toho se musí také odstranit nahromaděné předměty a odpadky, které lidé do vody naházeli. „K mému překvapení tam bylo dost injekčních stříkaček, našel se i nákupní košík, jenom jeden tedy, těch jsem čekal více. A pak samozřejmě lahve, odpadky, ale i míčky a věci pro pejsky, toho je v podstatě plný Bagr,“ popsal.

V následujících letech by chtělo město podle Kyriana otevřít přítok Bagru, který by nahradilo otevřené koryto. Kromě toho chce část nádrže osadit rostlinami, které by pomáhaly s čištěním vody. „Někdy do budoucna by se to mohlo vyvinout v nějakou stabilizovanou a řízenou rybí obsádku, která bude nakombinovaná tak, aby tam nepřevládaly malé ryby, které nám žerou ten fytoplankton,“ dodal Kyrián.

Jako veřejné koupaliště ale Bagr podle náměstkyně primátorky Zuzany Kudláčkové (Piráti) nikdy fungovat nebude. „Je to relaxační zóna a to, co na ní lidé oceňují nejvíce, je její veřejná přístupnost a v režimu koupaliště už by to bylo za peníze, což nikdo nechce,“ řekla.

Smyslem projektu je vytvořit zajímavý biotop v blízkosti historického centra. „Bagr chceme ještě do začátku letí sezony napustit," uvedla Kudláčková.

Hodnocení článku je 62 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Elmira Talířová

Štítky Bagr, Stromovka, lesopark, město, České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bagr prošel velkou údržbou. Poprvé po 25 letech  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.