Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Energetický park České Budějovice má sloužit dětem i vědcům, navrhli architekti

Místní spolky a obyvatelé, děti, start-upy či zástupci univerzit. Nejen tyto skupiny lidí by mohly v budoucnu využívat Energetický park v Českých Budějovicích. Se záměrem ZEVO Vráto pracovalo několik ateliérů, které navrhovaly podobu i využití areálu.

Výstava soutěžních architektonických návrhů Energetického parku České Budějovice byla k vidění tento týden právě v místech, kde má ZEVO Vráto vzniknout. 

Včera před místními obyvateli vystoupili autoři jednoho z návrhů. Do mezinárodního architektonického workshopu na budoucí podobu areálu se totiž zapojilo i místní architektonické a projekční studio A8000. 

Ateliér vyhrál druhý tematický okruh, který byl zaměřený na celkový rozvoj areálu. Návrh mapoval lokální potřeby, naslouchal názorům místních a navrhl hned několik aktivit. 

„Segment, který jsme vyhráli my, stojí na tom, abychom dotvořili areál ZEVO Vráto. My jsme se zamýšleli nad tím, zda struktura od našich předků není nějakým způsobem využitelná či transformovatelná do úplně nové podoby. Nová podoba je zaměřená mimo ten areál. Cílí na místní obyvatele, ať už jde obyvatele Vráta, Českých Budějovic či kraje. Důležité je slovo komunita. Poté jsme se ptali, zda je někdo, kdo to ocení. Tam už začíná spolupráce se společností Makemore. Ukázalo se, že poptávka je. To nám dalo program pro využití celé té staré struktury,“ popisuje za A8000 Martin Krupauer.

Celý proces podle něj pokračuje. Představený projekt není finálním, který se bude realizovat. Nyní je na řadě mimo jiné dopracování do architektonické studie. Důležité je podle autorů právě zapojení místních obyvatel, spolků, firem a dalších organizací.

„Vyhráli jsme soutěž s tím, že do objektu bývalé teplárny umisťujeme něco, čemu se říká Fablab, ale ještě to rozšiřujeme. Zajímá nás propojení základního a středního vzdělávání a doplňování o technologické znalosti. Zajímá nás také zapojení významných hráčů v oblasti vzdělávání. Jde také o vytváření dílen zaměřených na biologii a další obory doplněné potřebné vybavením,“ uvedl Ondřej Kašpárek z Makemore, společnosti, která spoluvytvářela soutěžní návrh.

Vizualizace A8000. Další návrhy jsou na webu ZEVO Vráto.

V praxi by tak v prostorách mohly vzniknout různé učebny, kde by mohli žáci rozvíjet svůj zájem o jednotlivé obory, jako je například 3D tisk či obrábění. Prostory by mohli využívat také zástupci univerzit či akademické sféry.

„Pojí se s tím i prostor pro začínající podnikatele. Tam jednáme s JVTP (Jihočeský vědeckotechnický park, pozn. redakce) a dalšími organizacemi. Vytvoření jednoho místa, které v lokalitě bude fungovat, přivede řadu lidí. Může to vyřešit mnoho problémů a vznikne i epicentrum v lokalitě, která si to zaslouží. Může to být zajímavé pro město, místní firmy i případné investory,“ dodal Kašpárek.

O účast ve workshopu projevilo zájem 22 týmů složených z architektů a krajinářů ze sedmi zemí. Do finále se dostaly čtyři včetně A8000. 

„Děkujeme všem za účast a gratulujeme vítězům. Architekti a urbanisté navrhli velmi zajímavá, inspirativní řešení, která mohou dosluhující uhelnou výtopnu a zapomenutou, takřka neprostupnou krajinu proměnit nejen v působivé objekty určené k efektivní výrobě energií, ale i v ojedinělé společensko-vzdělávací centrum, sloužící celoročně občanům města. Předpokládáme, že velkou část z došlých nápadů lze zrealizovat paralelně s již vyprojektovanými objekty ZEVO. Ctíme přitom charakter území, snažíme se o zlepšování životního prostředí a rozvíjíme potenciál širšího okolí. O to nám v tomto unikátním workshopu zejména šlo,“ vzkázal Václav Král, předseda správní rady společnosti ZEVO Vráto, která je vyhlašovatelem soutěže.

Příprava ZEVO Vráto se podle zástupců firmy nachází v pokročilé fázi. Zahájení provozu se plánuje na rok 2028.

„Harmonogram projektu je neúprosný, přesto se budeme snažit o realizaci zmíněných principů a maximální soulad navržených konceptů. Spoluprací s dalšími firmami a institucemi, které působí v našem městě, jenom posilujeme komunitní charakter našich činností a systematicky iniciujeme rozvoj lokality,“ dodal Václav Král.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto ZEVO Vráto

Štítky energetický park, české budějovice, teplárna, vráto, zevo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Energetický park České Budějovice má sloužit dětem i vědcům, navrhli architekti  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.