Počasí dnes26 °C, zítra21 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Hygienici na jihu Čech loni evidovali 518 případů lymeské boreliózy

Hygienici v Jihočeském kraji loni evidovali 518 případů lymeské boreliózy, což je o něco méně než v roce 2022. Letos už také zaregistrovali první případy tohoto onemocnění. Vyplývá to z údajů jihočeské krajské hygienické stanice.

Přestože loni hygienici zaznamenali pokles, počet případů lymeské boreliózy v posledních letech na jihu Čech většinou roste. „Ještě před deseti lety jsme registrovali dva okresy s významně vyšším výskytem, a to Jindřichohradecko s Táborskem. V posledních letech vidíme vysoký relativní výskyt i v dalších okresech, především na Českokrumlovsku. Loňských 518 a předloňských 529 potvrzených případů lymeské boreliózy jen potvrzuje trend posledních let, kdy v kraji stoupá i výskyt tohoto onemocnění s přírodní ohniskovostí,“ uvedla ředitelka jihočeské krajské hygienické stanice Kvetoslava Kotrbová.

Borelióza je podle lékařů méně závažnou nemocí přenášenou klíštětem, může však způsobit potíže s klouby nebo se srdcem. Léčit se dá antibiotiky. Nebezpečnější pro lidi může být klíšťová encefalitida.

„Proti lymeské borelióze zatím v našich podmínkách neexistuje očkování. Jedinou obranou je prevence před napadením klíštětem. Infikovaná klíšťata se v posledních letech běžně vyskytují i v městských parcích, zahradách a sídlištní zeleni i v centrech větších měst," uvedla ředitelka protiepidemického odboru krajské hygienické stanice Hana Bendíková.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, zdraví, klíšťata, Jihočeský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hygienici na jihu Čech loni evidovali 518 případů lymeské boreliózy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.