Počasí dnes26 °C, zítra21 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Temelín plánovaně odstaví první blok

V pátek večer začne v Temelíně plánovaná odstávka prvního bloku. Energetici během toho zkontrolují bezpečnostní systémy, turbíny a vymění také část palivových souborů. Půjde celkem o více než sedmnáct tisíc činností, které potrvají zhruba dva měsíce.

Odpojení prvního bloku Jaderné elektrárny Temelín naplánovali energetici na páteční večer. Podle vedení elektrárny půjde o standardní odstávku spojenou s důležitými kontrolami a investičními činnostmi. „Vyměníme 48 z celkových 163 palivových souborů, zkontrolujeme například bezpečnostní divize nebo hlavní cirkulační čerpadlo. Podrobnou kontrolou projde i turbína a generátor,“ uvedl Jan Kruml, ředitel Jaderné elektrárny Temelín.

Kromě toho čeká energetiky 71 investičních akcí, které se zaměří na modernizaci a další posílení bezpečnosti elektrárny. „Takovým příkladem je modernizace důležitého bezpečnostního systém, který zajišťuje napájení záložních baterií, výměna řídicího systému budiče dieselgenerátoru nebo pokračování modernizace řídicího systému elektrárny,“ vysvětlil mluvčí Temelína Marek Sviták.

Začátek temelínské odstávky navazuje na konec odstávky v Dukovanech. „Odstávky jaderných bloků plánujeme tak, abychom se vyhnuli jejich souběhu. Je to důležité z pohledu přenosové soustavy i personálních kapacit našich dodavatelů,“ říká Bohdan Zronek, člen představenstva ČEZ a ředitel divize jaderná energetika.

I s dodavateli se do odstávky zapojí přibližně tisícovka lidí. Letos jde o první plánovanou odstávku v Temelíně. Dvouměsíční odstávka druhého bloku začne v polovině října.

Ohodnoť článek

Štítky Temelín, odstávka, první blok

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Temelín plánovaně odstaví první blok  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.