Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Zahradníci začali sázet nové vrby na hráz táborské vodní nádrže Jordán

Zahradníci začali sázet nové vrby na hráz táborské vodní nádrže Jordán. Staré vrby nechalo město vykácet při opravě lávky pro pěší podél hráze. Jde o rychle rostoucí stromy, které by brzy měly zmohutnět.

„Předpokladem je, že za několik let vytvoří vrby stejnou kulisu, na kterou byli Táborští léta zvyklí. Pohled na hráz s vrbami patřil k nejfotografovanějším záběrům přes hladinu Jordánu," uvedl mluvčí táborské radnice Luboš Dvořák. Dodal, že vrby by měly v budoucnosti dosáhnout výšky až 20 metrů.

Oprava lávky pro pěší v Táboře u hráze Jordánu a další práce s tím spojené stály 92 milionů korun. Kvůli tomu byla loni více než půl roku uzavřená silnice na hrázi, která spojuje části města.

Oprava lávky byla největší loňskou investiční akcí Tábora. Původní lávka stála u hráze od roku 1929 a její stav už byl špatný. Radnice uvedla, že komplikace působily především sloupy zapuštěné v zemině. Vzhledem k nestabilnímu podloží stará lávka za poslední roky klesla o osm centimetrů. Město zvažovalo i provizorní rekonstrukci. Znamenalo by to ale jen částečné úpravy stavby. Nakonec se rozhodlo pro kompletní modernizaci.

Jordánská nádrž se rozkládá na ploše 50 hektarů a podle historiků je unikátní svou primární funkcí, nešlo o rybník za účelem chovu ryb, ale o zásobník užitkové vody pro středověké město. Jordán byl založen v roce 1492, je to tedy nejstarší umělá vodní nádrž v českých zemích.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Tábor

Štítky ČR, příroda, správa, stavby, Tábor

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zahradníci začali sázet nové vrby na hráz táborské vodní nádrže Jordán  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.