Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Českokrumlovskému zámku stoupá návštěvnost, ale stále není jako před covidem

Hrad a zámek Český Krumlov letos očekává oproti loňsku opět víc návštěvníků. Loni na něj zavítalo 243 tisíc lidí, což bylo o 73 tisíc víc než v roce 2022. Vrací se i více asijských turistů. Základní vstupné zdražilo na 300 korun. Na podzim památkový komplex zpřístupní opravovaný letohrádek Bellarie v zámecké zahradě. Jeho slavnostní otevření se chystá na 27. září, ale několik dní o letních prázdninách do něj lidé budou moci nahlédnout.

„Skladba turistů se začíná blížit roku 2019. Na jaře a na podzim dominují asijští turisté, kteří hojně navštěvují památky UNESCO, tvoří 60 až 70 procent. V letních měsících se situace srovnává, spíše je více tuzemských a evropských návštěvníků,“ uvedl kastelán Pavel Slavko. Ale stále to nedosahuje předcovidové návštěvnosti, která se pohybovala od 300 tisíc do 340 tisíc turistů.

Návštěvníkům Českého Krumlova se letos otevře prohlídková trasa letohrádku Bellarie. Jak řekl kastelán Slavko, po mnoha desítkách let si veřejnost formou komponované prohlídky bude moci prohlédnout opravenou památku od suterénu až po sály. K vidění budou rokokové nástěnné malby Františka Jakuba Prokyše, tři barokní mechanismy zdviží na jídlo, restaurovaná umělá jeskyně zvaná grott nebo dobová kuchyně. Slavnostní otevření sice plánují na září, ale už v červenci a srpnu bude možné v několika dnech nahlédnout dovnitř. Termíny budou oznámeny na internetových stránkách zámku.

Zámek a hrad Český Krumlov pro tento rok zdražil základní vstupné na 300 Kč. Reagoval tak na stoupající ceny, od energií až po služby. V posledních letech přistoupil k úsporným opatřením. „V lampách a světlech jsme instalovali úsporné žárovky, omezili slavnostní nasvícení objektů, svícení řídí časovače, vrátili jsme se někde ke kotlům na dřevo. A tím jsme ušetřili několik set tisíc korun. Dále jsme omezili nebo odsunuli investice do staveb, řešíme jen problematické nebo havarijní situace,“ řekl Slavko. Loni propustili tři zaměstnance. Aktuálně má hrad a zámek Český Krumlov 34 zaměstnanců, na sezonu najímá zhruba 20 brigádníků.

Lidé můžou navštěvovat českokrumlovský zámek celoročně, v zimních měsících hradní muzeum a věž. A pak se postupně otevírají prohlídkové trasy. Nyní v dubnu to byla první trasa, v květnu bude druhá a barokní divadlo, v létě se připojí lapidárium, konírna a muzeum zahradnictví.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky turistika, památky, Český Krumlov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Českokrumlovskému zámku stoupá návštěvnost, ale stále není jako před covidem  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.