Počasí dnes25 °C, zítra22 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Šumavský národní park naváže spolupráci s parkem na Ukrajině, mají mnoho společného

Z české části Šumavy je to do samého centra Užanského Národního parku na Ukrajině vzdušnou čarou více než 650 kilometrů, přesto mají obě chráněná území mnoho společného. Podle ředitele Správy NP Šumava jde například o charakterech prostředí i podobnou historii. Do budoucna chtějí správy parků společně pracovat na monitoringu ekosystémů. Třeba sledovat škody na lesních porostech.

„Součástí spolupráce je zejména vytvoření srovnatelného systému monitoringu přírodních procesů. Máme s tím zkušenost při slaďování monitoringu s Národním parkem Bavorský les. Zde bychom ovšem společně získávali data z území, ve kterém panují dlouhodobě přirozené vztahy mezi predátory a býložravci, tedy zejména je zde dlouhodobá existence velkých šelem, která se promítá do stavu celého lesního ekosystému,“ popisuje ředitel Správy NP Šumava Pavel Hubený.

Užanský NP tvoří společně s NP Poloniny na Slovensku a NP Bieszady v Polsku, soustavu přeshraničních chráněných území. Byl vyhlášen v roce 1999, tedy jen osm let po vyhlášení národního parku Šumava.

Podle jeho slov bude zajímavé srovnávat rozsáhlé pralesovité zbytky na území ukrajinského národního parku. „Už se těšíme třeba na porovnávací monitoring škod zvěří na lesních porostech. Zajímavostí Užanského národního parku je totiž to, že spárkatou zvěř regulují pouze přirození predátoři, jako vlci nebo medvědi, lovci totiž na tomto území nemohou lovit,“ upozornil Hubený. Ukrajinský park se naopak chce inspirovat českým systémem enviromentální výchovy.

„Šumava má Bavorský les, my zase spolupracujeme s Bieszady v Polsku a s národním parkem Poloniny na Slovensku. Jsem přesvědčený, že náš národní park získá spoustu inspirace a načerpá zkušenosti ze Šumavy v oblasti přístupu k ochraně přírody, nebo práce v rámci environmentální výchovy. Někteří moji kolegové přijedou na Šumavu už v květnu tohoto roku a my se budeme těšit na kolegy ze Šumavy už letos na podzim,“ prozradil ředitel Užanského národního parku Yaroslav Shukal.

Pro Ukrajinu je prioritou číslo jedna cesta do Evropské unie a výměna zkušeností s českou stranou je pro ni velmi důležitá. „Podpis tohoto memoranda bereme jako podporu přeshraniční spolupráce. Česká republika má obrovské zkušenosti s účastí v Evropské unii, s projekty a to včetně přeshraničních projektů. Věřím, že spolupráce mezi Užanským národním parkem a Národním parkem Šumava bude jednou z těch, která nám pomůže na cestě do Evropské unie,“ dodal ukrajinský velvyslanec v České republice Vitalij Usatyj.

Užanský národní park se nachází v Užhorodském kraji v Zakarpatské oblasti na hranici s Polskem a Slovenskem. Park byl založen 5. srpna 1999. Rozkládá se na ploše 39 159 hektarů, což jsou asi dvě třetiny rozlohy NP Šumava. Od roku 2007 je součástí světového dědictví. Je také součástí Biosférické rezervace Východní Karpaty. Park byl vytvořen k ochraně původního bukového lesa Karpat.

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto NP Šumava

Štítky NP Šumava, národní park, Užanský NP, spolupráce, enviromentální výchova, memorandum o spolupráci

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Šumavský národní park naváže spolupráci s parkem na Ukrajině, mají mnoho společného  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.