Počasí dnes22 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Kolumbárium na českobudějovickém hřbitově se rozpadá. Město slíbilo situaci řešit

Chybějící nebo rozbitá dvířka, rozpadající se urny, ze kterých mnohdy vypadává popel zemřelých. Taková je realita s kolumbáriem na českobudějovickém hřbitově sv. Otýlie. Na situaci upozornila na pondělním městském zastupitelstvu Alena Novotná. Vedení radnice slíbilo, že se pokusí situaci řešit, nebude ale možné udělat razantnější kroky hned. Kolumbária se totiž budou v nejbližších letech na hřbitově rušit.

O problematiku kolumbárií se začala Alena Novotná zajímat před zhruba třemi lety poté, co navštívila rodinný hrob na hřbitově sv. Otýlie. Právě vedle něj se nachází kolumbárium, které ale není v dobrém stavu. „Schránky v daném kolumbáriu jsou často vyhořelé, tři čtvrtiny z nich mají rozbitá dvířka či nemají žádná. Některé z uren se již rozpadají a vypadává z nich popel zemřelých. Kvůli nezabezpečení schránek si tak kdokoliv a kdykoliv urny pozůstalých může odnést a jejich památku tak pošpinit. Což je další důvod, proč cítím potřebu vyjádřit svůj nesouhlas s tím, že je místo zanecháno v rozkladu," komentovala Novotná problematiku na pondělním zasedání českobudějovického zastupitelstva.

Ve schránkách se má podle ní nacházet aktuálně 66 uren, z toho 30 jich není identifikovatelných. 

Během své řeči v rámci bodu vystoupení občanů také upozornila na to, že dané hřbitovní místo je již zrušené, na což upozorňuje tabulka umístěná na kolumbáriu. To potvrdila také náměstkyně primátorky Zuzana Kudláčková (Piráti). „Na místa v těch kolumbáriích už nejsou uzavírány nové smlouvy. Jsou tam nějaké, které postupně dobíhají a v momentě, kdy skončí, tak se s tím místem něco bude dělat. Ta kolumbária se budou rušit a místo se předělá,“ uvedla.

Kolumbárium 
Jde o samostatnou stavbu nebo jen stěnu, zpravidla stojící na hřbitově, ohradní zeď rozptylové loučky nebo součást chrámu, či jejich těsném sousedství. Kolumbárium má výklenky se zamykatelnými dvířky, skleněnými nebo kovovými. Výklenek kolumbária je určen pro uložení pohřebních uren, vystavení portrétů zemřelých a upomínkových předmětů, nejčastěji květin nebo věnečků.

Zdroj: wikipedie.cz

Podle Novotné by bylo aktuálně vhodné pokusit se kontaktovat možné majitele schránek a nabídnout jim, aby urny umístili na jiné klidné místo. Případně by mohli být urny rozprášeny na rozptylové loučce.

Kudláčková ale upozornila na to, že dřívější ukončování smluv je komplikované. „Je potřeba myslet na to, že ty smlouvy jsou na všechna hrobová místa, jsou dlouholeté a není příliš mnoho cest, jak je ukončovat dřív," uvedla.

Slíbila ale, že se problematikou bude zabývat. Vzhledem k tomu, že ke zrušení kolumbária by mělo dojít až za několik let, pokusí se nyní najít jiné řešení. „Setkám se s paní ředitelkou a pobavíme se o tom, jak bychom to místo mohli upravit tak, aby vypadalo důstojněji a odpovídalo to té pietě," uzavřela náměstkyně primátorky.

Hodnocení článku je 26 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Alena Novotná

Štítky kolumbárium, otýlie, české budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kolumbárium na českobudějovickém hřbitově se rozpadá. Město slíbilo situaci řešit  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.