Počasí dnes14 °C, zítra15 °C
Úterý 7. května 2024  |  Svátek má Stanislav
Bez reklam

Jihočeský kraj letos rozdělí v dotacích z investičního fondu 351 milionů korun

Jihočeský kraj letos rozdělí v dotacích z investičního fondu 351 milionů korun. Je to o 120 milionů korun více než loni. Na včerejším zasedání to schválili jihočeští zastupitelé. Peníze z krajského investičního fondu (KIF) využívají obce pro své projekty, které jsou pro ně nákladné.

Letos přišel rekordní počet žádostí, které měly i mimořádně vysokou kvalitu a nebylo jednoduché mezi nimi vybírat, uvedl náměstek jihočeského hejtmana Tomáš Hajdušek (ODS). „Protože nám přišlo líto, abychom třeba půlku z nich nemohli podpořit právě z důvodu omezené alokace, tak jsme se nakonec rozhodli, že letos do krajského investičního fondu přidáme a původně zamýšlenou částku 250 milionů korun navýšíme na 351 milionů korun," dodal.

Program letos podpoří například stavbu základní školy v Ledenicích na Českobudějovicku, která bude stát více než 500 milionů korun. Krajský investiční fond na projekt uvolní 22 milionů korun. Nejvyšší částku KIF v letošním roce poskytne na stavbu druhé ledové plochy v Táboře, na níž putuje 28 milionů korun.

Program letos podpoří 67 projektů v celkové hodnotě 2,3 miliardy korun. Nejvíce peněz míří do záměrů ve školství, půjde tam 141 milionů korun. „Nejvíce projektů jsme podpořili v nejmenších obcích. Fond tak plní úlohu, kdy by měl pomáhat tam, kde samospráva ze svých rozpočtů nedokáže plány realizovat," uvedl Hajdušek. V obcích do tisíce obyvatel KIF podpořil 32 projektů za více než 81 milionů korun.

Krajský investiční fond zavedla současná koalice po svém nástupu do vedení po volbách v roce 2020. V předchozích třech letech program podpořil více než 100 projektů za zhruba 700 milionů korun. Fond spolufinancuje projekt maximálně do výše 50 procent z nákladů. Nejvíce na jednu akci uvolní 30 milionů korun. Obce mohou žádat o podporu například na stavbu společenských sálů, sportovišť nebo škol.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky správa, hospodářství, obce, dotace, Jihočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeský kraj letos rozdělí v dotacích z investičního fondu 351 milionů korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.