Počasí dnes15 °C, zítra21 °C
Pátek 17. května 2024  |  Svátek má Aneta
Bez reklam

Vítkův hrádek zahájí sezonu kvůli stavbě vyhlídky zřejmě až v červenci.

Vítkův hrádek, nejvýše položený hrad v České republice, letos zahájí sezonu zřejmě nejdříve v červenci. V minulosti otvíral 1. května, ale v tomto roce musí termín posunout kvůli stavbě nové vyhlídkové plošiny. Starou musela nedaleká obec Přední Výtoň na Českokrumlovsku, která je majitelem Vítkova hrádku, kvůli havarijnímu stavu zbourat.

„Starou plošinu jsme museli kvůli havarijnímu stavu odstranit. Nechtěli jsme nikoho vyhánět, škodit či ničit úžasné a funkční věci. Šlo jen o bezpečnost návštěvníků. Statik a dendrolog v posudku rozhodli, že životnost je u konce," uvedl starosta Přední Výtoně Pavel Gabriš (SNK).

Vítkův hrádek se veřejnosti na jeden den otevře tuto středu 1. května, kdy Přední Výtoň pořádá benefiční akci. Bude na ní pořádat sbírku, která pomůže pokrýt náklady na instalaci nové vyhlídkové plošiny. Akce má název Den zavřených dveří. „Po dokončení projektové dokumentace se rozběhne výběrové řízení na zhotovitele a současně žádost o stavební povolení, včetně posudků památkářů, úředníků z odboru životního prostředí a CHKO Šumava," uvedl Gabriš.

Původně gotická zřícenina hradu je ve výšce 1053 metrů nad mořem. Stojí těsně u rakouských hranic, proto po roce 1948 v hradu působila vojenská posádka. V 90. letech minulého století jej začal obnovovat Spolek pro obnovu Vítkova Hrádku. Vítkův Hrádek založil v polovině 13. století Vítek z Načeradce z krumlovské větve rodu Vítkovců. Hrad leží na jižním šumavském hřebeni nad osadou Svatý Tomáš. Vítkův Hrádek bývá také nazýván Vítkův kámen podle vrchu, na němž stojí. Byl to strážní hrad na solné stezce.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Redakce

Štítky památky, turistika, stavby, Jihočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vítkův hrádek zahájí sezonu kvůli stavbě vyhlídky zřejmě až v červenci.  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.