Počasí dnes20 °C, zítra21 °C
Neděle 19. května 2024  |  Svátek má Ivo
Bez reklam

Česko zasáhnou silné bouřky, varovali meteorologové

Část České republiky mohou dnes odpoledne zasáhnout místy až silné bouřky. Výstraha platí pro celý kraj od dnešní páté hodiny odpoledne. Padat mohou i kroupy.

Meteorologové očekávají ojedinělý výskyt silných bouřek s krátkodobými úhrny kolem 30 mm, nárazy větru kolem 70 kilometrů za hodinu a kroupami do dvou centimetrů.

Výstraha platí pro celý kraj od dnešní 17 do 23 hodiny. „Dnešní bouřková situace bude patřit k těm zajímavějším. Naše území bude ovlivňovat zvlněné frontální rozhraní. Před ním se k nám dostává teplejší a vlhčí vzduch,“ napsali meteorologové na sociální síti X (dříve Twitter).

Během odpoledne a večera by se měly bouřky podle meteorologů slévat do větších celků, takzvaných mezoměřítkových bouřkových systémů. „V těch je zejména riziko nárazů větru (opět až kolem 70 km/h) a přívalových srážek. Ty budou postupovat od západu k východu až severovýchodu a budou se pohybovat relativně pozvolna. Některé modely naznačují, že zejména přes Vysočinu a Jihočeský kraj by mohl přejít i více než jeden takovýto systém,“ uvedl ČHMÚ.

Lidé by měli dávat pozor při pohybu venku, a to především kvůli nebezpečí zásahu bleskem a úrazu padajícími předměty, zejména větvemi. Opatrní by měli být také řidiči.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky meteorologové, výstraha, počasí, bouřky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Česko zasáhnou silné bouřky, varovali meteorologové  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.