Počasí dnes25 °C, zítra28 °C
Čtvrtek 27. června 2024  |  Svátek má Ladislav
Bez reklam

Inaugurace rektora Jihočeské univerzity se zúčastnila řada významných hostů

Za přítomnosti mnoha osobností nejen z řad akademické obce se konala v úterý 14. května slavnostní inaugurace rektora Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích Pavla Kozáka. Akce se konala po mnoha letech v Zámecké jízdárně v Českém Krumlově.

Více než 300 hostů nejdříve přihlíželo slavnostnímu příchodu vysoce postavených akademiků z mnoha českých univerzit. Během inaugurace si nový rektor Jihočeské univerzity (JU) Pavel Kozák převzal z rukou předsedy Akademického senátu JU insignie univerzity, složil akademický slib a přednesl svůj slavnostní projev.

„Jihočeská univerzita patří mezi špičkové vědecké instituce a výzkum v oblasti ochrany životního prostředí, biologie, rybářství, vodního hospodářství a dalších disciplín kvalitně pokrývá i díky svým výzkumným infrastrukturám od Vodňan, přes Papuu Novou Guineu až po polární centrum na Svalbardu. Tento výzkum má nejen lokální, ale i globální dopad a přináší inovativní řešení pro současné i budoucí generace. Bez kvalitní vědy nemůže být kvalitní výuka. Náš výzkum není možný bez úzké spolupráce s dalšími vědeckými institucemi. Zmínit chci spolupráci s Akademií věd ČR, jež má v Českých Budějovicích dlouholetou tradici. Díky našemu partnerství s AV ČR jsme schopni sdílet lidské zdroje, znalosti a infrastrukturu a držet tak vědu na špičkové úrovni,“ řekl ve svém projevu rektor Kozák.

Nicméně nezapomněl ani na další kvality univerzity. „Jihočeská univerzita hraje se svými 8 fakultami také klíčovou roli v profesním vzdělávání. V oblasti zdravotnictví a sociální péče připravujeme budoucí generaci zdravotních sester a dalších nelékařských zdravotnických oborů a sociálních služeb. Naše učitelské programy připravují pedagogy pro kvalitní výuku v mateřských, základních i středních školách. Programy v oblasti zemědělství, rybářství či ekonomiky podporují rozvoj odborníků potřebných do mnoha odvětví v regionu,“ doplnil rektor.

Dále rektor poděkoval svým předchůdcům, děkankám a děkanům fakult JU a všem pracovníkům a studentům, zmínil také řadu výzev, se kterými se JU bude muset v následujícím období vypořádat. „Očekáváme nárůst počtu studentů a zároveň se musíme vypořádat s vysokou neúspěšností zejména v prvních semestrech studia. Plánujeme intenzivně pracovat na zlepšení přípravy studentů, podpořit je v přechodu na vysokoškolské studium a zvýšit úspěšnost studia. Uvědomujeme si potřebu intenzivněji spolupracovat se zaměstnavateli, regionálními samosprávami a středními školami, abychom lépe přizpůsobili vzdělávací programy potřebám trhu práce. Stěžejní je pro nás úzká spolupráce s Jihočeským krajem,“ řekl rektor Jihočeské univerzity.

Po slavnostním projevu rektora došlo také na představení prorektorky a prorektorů JU, kteří se na vedení JU budou po dobu funkčního období nového rektora podílet.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jihočeská univerzita

Štítky inaugurace, rektor, Jihočeská univerzita, České Budějovice, Český Krumlov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Inaugurace rektora Jihočeské univerzity se zúčastnila řada významných hostů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.