Počasí dnes26 °C, zítra26 °C
Středa 26. června 2024  |  Svátek má Adriana
Bez reklam

Národní park Šumava zavedl kvůli bezpečnosti nové opatření proti bezohledným návštěvníkům

Kvůli neohleduplným návštěvníkům, kteří nerespektují pravidla a šokujícím způsobem demolují i spalují dřevěné zařízení, zavedlo vedení Národního parku Šumava nové opatření. Týká se populárního nouzového nocležiště na Poledníku. Zrušil se tam krb v přístavbě rozhledny. Důvodem jsou bezpečnostní opatření.

„Doufáme, že vám následující informace pomohou porozumět našim důvodům, bezpečnost je totiži na prvním místě. Oheň v krbu býval často v pozdějších nočních hodinách nehlídaný. Žhavé jiskry létající z komína značně navyšovaly požární nebezpečí. Chceme, aby Poledník zůstal příjemným místem pro všechny návštěvníky. I když to může znít nepředstavitelně, stoly a lavice sloužily některým nocujícím jako otop. Ročně tu bylo třeba obnovovat zařízení za desítky tisíc korun,“ konstatoval mluvčí NP Šumava Jan Dvořák.

Okolí Poledníku je přírodní zónou a v současné době také územím s omezeným vstupem. Mnozí návštěvníci přesto chodili sbírat dřevo do ohně i do těchto oblastí. „Při návštěvnosti nouzového nocovistě dosahující několika tisíc osob ročně, začal zvětšující se rádius sběru představovat zásadní problém. Chápeme, že tyto změny mohou být pro některé z vás překvapením, ale věříme, že máme stejný cíl a můžeme společně najít cestu k respektu a ochraně jedinečné divoké přírody,“ zdůraznil mluvčí Dvořák.

Seznam nouzových nocležišť
Bučina
Hůrka u Prášil
Modrava
Nové Údolí
Pod Plešným jezerem
Poledník
Strážný

Na území NP Šumava je aktuálně sedm míst, která slouží jako nouzová nocležiště s vymezeným a ohraničeným prostorem určeným pro legální přespání. A platí na nich přísný řád. Maximální kapacita je 5 – 10 stanů / 10 – 20 osob. Nocležiště je určeno pro jednotlivce a malé skupiny v rámci individuální turistiky. Je zakázáno využívat je pro komerční aktivity, jako jsou organizované zájezdy. Nocležiště si nelze předem rezervovat. Funguje na principu, kdo dřív přijde. Místo lze využít k přespání na jednu noc. Platí tam přísný zákaz rozdělávání ohně a to včetně použití všech druhů turistických vařičů. Nesmí se tam kouřit. Podmínkou je také dodržování klidu a odnesení všech odpadků s sebou. Celoroční provoz je od 18.00 do 9.00 hodin.

O tom, že někteří návštěvníci nedodržují platné zákony a na území NP Šumava svědčí i případ z úterý, kdy se našlo čerstvé ohniště na jednom z vrcholů nedaleko jezera Laka. „Jak by byl v těchto místech složitý hasičský zásah, pokud by se oheň rozšířil asi nemusíme popisovat. Zdůrazňujeme proto, že na území národních parků je zakázáno rozdělávat ohně mimo vyhrazená místa a mimo zastavěné a zastavitelné oblasti obcí,“ dodal mluvčí NP Jan Dvořák.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jan Dvořák, Národní park Šumava

Štítky NP Šumava, Poledník, nouzové nocležiště, spalují lavice, rozdělávání ohňů, ohniště, jezero Laka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Národní park Šumava zavedl kvůli bezpečnosti nové opatření proti bezohledným návštěvníkům  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.