Počasí dnes31 °C, zítra25 °C
Sobota 27. července 2024  |  Svátek má Věroslav
Bez reklam

Výstavba bezpečnostního přelivu na Orlíku pokračuje, lidé si ho pletou se skokanským můstkem

Dělníci pracující na modernizaci vodního díla Orlík pokročili ve výstavbě nového bezpečnostního přelivu. Ten dokáže přes objemově největší českou přehradu převést až desetitisíciletou povodeň.

Zatímco v minulém roce připomínal svah u orlické hráze jedno velké schodiště, po letošní zimě už je vidět finální tvar téměř dokončeného bezpečnostního přelivu. Je to otevřený skluz, který se velmi podobá lyžařskému skokanskému můstku.

„Pro všechny konstrukční bloky stavebních objektů jsme na základě Povodí Vltavy vyvinuli speciální betonovou směs. Receptura je vymyšlena tak, aby beton vydržel 150 zmrazovacích cyklů místo standardních 90,“ přiblížil Tomáš Beržinský, zástupce společnosti Metrostav.

Stavaři pří výstavbě přelivu zápasili také s nepříznivým terénem a špatným podložím. To se projevilo hlavně na vtokovém objektu. Kvůli velmi rozmanitému horninovému prostředí museli stavbaři při jeho výstavbě přistoupit nejdříve k vytvoření sanační clony. Následovalo dotěsnění stavební jímky, díky které mohli vodohospodáři zvednout hladinu v nádrži a zahájit tak plavební sezonu za použití výtahu pro sportovní plavidla.

„S horninou se doslova pereme, protože snad každý metr čtvereční má jiné vlastnosti, od tvrdé skály po silně zvětralý a tektonicky porušený povrch. Díky těmto podmínkám muselo také dojít k úpravě projektu. V současné době jsme snad hlavní problémy podchytili a vyřešili, což nám umožňuje rozběhnout první betonáže uvnitř jímky,“ doplňuje Beržinský.

Stavbaři Metrostavu musí při stavbě odtěžit či odstřílet celkem 180 tisíc kubíků horniny. Při provádění trhacích prací přitom musí být každý střílený blok přikryt rohožemi z důvodu zamezení rozletu kameniva, tím je ochráněno také okolí přehrady. Takto se musí postupovat blok po bloku.  Celkový objem uloženého betonu by měl dosáhnout hodnoty 65 000 kubíků a hmotnost použité ocelové výztuže je tisíce tun.

Výstavba nového bezpečnostního přelivu na orlické přehradě je reakcí na ničivou povodeň z roku 2002 a aplikaci nových technických norem a zároveň vyvrcholením více než desetileté přípravy komplikované akce. Cílem investice státního podniku Povodí Vltavy ve výši 1,78 miliardy korun je zvýšit kapacitu povodňového průtoku z nynějších 3550 na 5300 kubíků za sekundu, což odpovídá desetitisícileté vodě.

Přeliv vzniká mimo hlavní těleso hráze a bude disponovat třemi přelivnými poli s mohutnými ocelovými segmenty. Případnou extrémní povodeň pak odvede pod hráz betonový skluz.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Metrostav

Štítky Orlík, přehrada, bezpečnostní přiliv, povodně, tisícileté voda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Výstavba bezpečnostního přelivu na Orlíku pokračuje, lidé si ho pletou se skokanským můstkem  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.