Počasí dnes24 °C, zítra31 °C
Pondělí 17. června 2024  |  Svátek má Adolf
Bez reklam

Vesnicí roku pro Jihočeský kraj je Vacov. Vítězství starostu dojalo k slzám

Jihočeskou vesnicí roku se stal Vacov na Prachaticku. Starostovi Františkovi Čtvrtníkovi to dnes telefonicky oznámil náměstek hejtmana Pavel Hroch (Jihočeši 2012). Na druhém místě skončily Čepřovice na Strakonicku a na třetí příčce Chlumany na Prachaticku.

„Komise, která o pořadí rozhodovala, u Vacova ocenila dlouhodobou koncepční práci. V obci pokračovala intenzivní spolupráce se školou, obec podporuje spolky a taky významně spolupracuje s podnikatelskými subjekty," uvedl náměstek jihočeského hejtmana Pavel Hroch (Jihočeši 2012).

Ten o vítězství informoval starostu obce Františka Čtvrtníka telefonicky. „Opravdu moc děkuju. Děkujeme i hodnotící komisi, moc si toho vážíme," řekl starosta s tím, že ho oznámení dojalo k slzám. Od Jihočeského kraje získá obec odměnu 200 tisíc korun, pokud částku schválí zastupitelstvo. Jihočeský kraj pak bude reprezentovat v celostátním kole.

Ve Vacově, který se nachází na Šumavě, žije přibližně 1500 obyvatel. Nejstarší písemná zmínka uvádí, že roku 1193 byl na místě poustevnické kaple postaven kostel na vrchu Vacově. 

Letos se do soutěže v Jihočeském kraji přihlásilo 14 obcí. V minulosti to bývalo více, v některých ročnících o titul usilovaly na čtyři desítky uchazečů. „Beru to tak, že v roce 2022 jsme měli komunální volby a nová zastupitelstva, která se dost obměnila, v obcích působí teprve půldruhého roku. A než se se vším vedení obcí seznámí, tak to chvíli trvá. Takže věřím, že se to v příštím roce zlepší. Ale beru soutěž vesnice roku jako velice prestižní věc a myslím si, že by si zasloužila větší počet," uvedl Hroch.

Kromě prvních tří obcí získali ocenění i další účastníci v jiných kategoriích. Šlo například o Osek na Strakonicku nebo, Mičovice na Prachaticku nebo Římov na Českobudějovicku.

Od Jihočeského kraje získá obec odměnu 200 tisíc korun, pokud částku schválí zastupitelstvo. 

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Michal Bártík. sumavanet.cz | Zdroj vacov.cz

Štítky Vesnice roku, Jihočeský kraj, soutěž, reprezentace, Pavel Hroch, Vacov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vesnicí roku pro Jihočeský kraj je Vacov. Vítězství starostu dojalo k slzám  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.