Počasí dnes25 °C, zítra32 °C
Pondělí 17. června 2024  |  Svátek má Adolf
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Hluboká nad Vltavou si našla indonéskou sestru

PR článek

Město Hluboká nad Vltavou a Yogyakarta, hlavní město stejnojmenné provincie na indonéském ostrově Jáva, spějí k uzavření závazného partnerství. Smlouvu potvrzující záměr spolupráce podepsali nejvyšší představitelé obou měst v kulturním a vzdělávacím komplexu Taman Pintar 20. května.

Za město Hluboká nad Vltavou smlouvu podepsal starosta obce a senátor Parlamentu ČR Tomáš Jirsa a za Yogyakartu primátor Singgih Raharjo. Svou podporu projektu s názvem „Sesterské město“ vyjádřili účastí na podpisovém ceremoniálu také indonéská velvyslankyně v České republice Kenssy Dwi Ekaningsih. Nechyběl ani její český protějšek z Jakarty Jaroslav Doleček, který česko-indonéské vazby na regionální úrovni považuje za smysluplné.

"Vážím si oboustranného zájmu a úsilí vedoucích k uzavření dohody o partnerství mezi městy Hluboká nad Vltavou a Jogyakarta. Konkrétní naplnĕní této dohody pak bude důkazem dalšího prohlubování intenzivně se rozvíjejících bilaterálních vztahů mezi oběma zeměmi. Dĕkuji za vzornou reprezentaci regionu Jižních Čech v daleké Indonésii a těším se na další pokračování příbĕhu o příkladné mezinárodní spolupráci napříč kontinenty," řekl Doleček. 

Oba diplomaté déle, než rok aktivně podporují rozjezd spolupráce dotčených lokalit. Prvotním impulsem byla účast velvyslankyně Kenssy na hlubockém festivalu „Voda, moře, oceány“, kde se seznámila s organizátorem akce, radním Hluboká nad Vltavou Jindřichem Soukalem, jenž je dlouholetým provozovatelem potápěčského resortu na Bali, a s hlubockým starostou a senátorem Jirsou. Po zjištění shodných priorit municipálního a regionálního rozvoje Hluboké a Yogyakarty navrhli pět základních oblastí možné spolupráce: společnou turistickou propagaci regionů; kulturní výměny a výstavy; rozvoj malých a středních podniků (MSP); podporu vzdělávání mládeže; udržitelné zemědělství, podpora agroturistiky a lokálních potravin.

„Yogyakarta je unikátní město nacházející se v unikátním regionu, stejně jako Hluboká v jižní Čechách. Obě teritoria zatraktivňuje několik položek Světového dědictví UNESCO. Jsem rád, že se nám podařilo získat zájem o partnerství tak významného a dynamicky se rozvíjejícího města v politicky stabilním zemi. Indonésie je čtvrtý nejlidnatější stát na světě. Růst HDP mu momentálně evropské země mohou závidět. Indonésané jsou velmi přátelští, ctí tradice, mají respekt k přírodě a bohatnou. Rýsuje se možnost export pianin a klavírů české značky Petrof na zdejší trh, který je atraktivní i pro českou firmu Linet zaměřenou na výrobu nemocničních lůžek. Škoda Transportation usiluje o dodávku autobusů. To je velký potenciál nejen k velkému byznysu, ale také k vytváření velkých přátelství a projektů na nižší než celostátní úrovni. K našim partnerským městům Neustadt an der Aisch v Německu, ukrajinské Koločavě a srbském Bela Crkvase se těšíme na rozvíjení dobrých vztahů s exotickou Yogyakartou,“ nešetří optimismem Jirsa.

Do Yogjakarty přicestoval též jako člen Výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost Senátu Parlamentu ČR. Výrazem úcty k jeho poslání upevňovat a rozvíjet vztahy České republiky a Indonésie byla audience u  sultána Hamengkubuwono X. Sultánův rod se sice dávno vzdal politické moci ve prospěch jakartské vlády, nicméně za zásluhy jeho rodu na vzniku nezávislé Indonéské republiky má doživotní statut guvernéra regionu Yogyakarta. Jako reprezentant českého senátu absolvoval Jirsa také přijetí u guvenéra Bali Sang Made Mahendra Jaya.

Po podpisu deklarace zájmu o spolupráci sultánova sídelního města s Hlubokou nad Vltavou otevřeli politici a diplomaté dotčených zemí, regionů a měst panelovou výstavu „Češi v Indonésii“. Její autor Pavel Zvolánek je český spisovatel a novinář. V Indonésii dlouhodobě žije, a kromě aktuálního dění zde mapuje historické otisky českých osobností.  

Na vernisáž navázaly pracovní workshopy. Česko-indonéské pracovní týmy se rozdělily dle specializací na tři sekce. První byla zaměřená na cestovní ruch, druhá na kulturu a vzdělávání a třetí na zemědělství. Každá skupina, na základě úvodních prezentací a následných diskuzí, dospěla k formulaci konkrétních směrů a cílů spolupráce v konkrétním časovém horizontu. 

„Kolegové z partnerského města projevili velký zájem o vzájemnou spolupráci při sdílení know-how v oblasti muzejní praxe a kulturního managementu. Yogyakarta je městem festivalů, koná se jich tu několik desítek. Samozřejmě jsme tedy řešili i propojení s jihočeskými festivaly. Jako první pilotní projekt – už v letošním roce – navážeme partnerství s organizací Jogja Creative Community a jejich festivalem dokumentárních filmů a mezinárodním festivalem dokumentárních filmů Voda, moře, oceány,“ vyjmenovává garantka kulturní sekce za jihočeskou stranu Veronika Láchová první výstupy z kulturního workshopu.

S kolegy z města Yogyakarta se také shodla na možné spolupráci na úrovní společných projektů pro středoškoláky, kteří spolu budou moc v online prostoru sdílet poznatky nebo vytvářet společné projekty. „To plánujeme už pro letošní indonéský Youth Camp, který proběhne na podzim,“ doplňuje Láchová.

Workshopu na téma Cestovní ruch a Rozvoj malých a středních podniků se zúčastnilo 28 zástupců různých společností. Destinační společnost Českobudějovicko Hlubocko (ČBHL) zastupoval její ředitel Tomáš Polanský a předseda David Šťastný, radní města Hluboká a provozovatel hlubockých sportovních center.

„Ohledně výstupů z workshopu stojí určitě za zmínku navázání kontaktu s novým letištěm v Yogyakartě, které má aktuálně dvě pravidelné mezinárodní linky a jeden charterový let mimo Indonésii. Naším cílem je motivovat Jihočeský kraj ke zprovoznění nové linky z českobudějovického letiště do společného hubu, například do Dubaje nebo Frankfurtu. Indonésie je velmi rychle se rozvíjející republikou, která by se mohla stát jedničkou v návštěvnosti Jihočeského kraje mezi asijskými zeměmi, kterou je aktuálně Tchaj-wan s více než 42 tisíci návštěvníků za rok,“ uvedl Polanský. 

Dodává, že zajímavým partnerem v cestovním ruchu se jeví místní oddělení cestovního ruchu a asociace cestovních kanceláři vytvářející podobné produkty cestovního ruchu jako destinační management ČB-HL. Stejně tak místní destinační společnost, která spolupracuje se všemi významnými partnery. Z plánovaného seznamu partnerských aktivit vyjmenovává například umístění informačních cedulí lákajících k návštěvě UNESCO památek „sesterského“ města u turistických cílů v Jihočeském kraji, multimediální komunikační bránu, kooperaci v rámci kávového festivalu nebo synergii pro marketingové kampaně či sdílené kalendáře zajímavých akcí. Potenciál spatřuje i  v propojení organizací zastřešujících stovky malých podniků a zejména start-upů z obou měst.

Přestože jsou přírodní klima a struktura agropotravinářské výroby Jihočeského kraje a provincie Yogyakarta značně odlišné, experti z partnerských měst nalezli v oblasti rozvoje zemědělství, potravinářství a životního prostředí mnoho shodných zájmů. „Indonéské kolegy velmi zaujala má prezentace několika jihočeských projektů na podporu výrobců regionálních potravin nebo rozvoje agroturistiky a gastroturistiky. Zástupci zemědělské fakulty veřejné Univerzity Gadjah Mada (UGM) projevili zájem o sdílení zkušeností a o případný společný výzkum v oblasti integrovaného pěstování plodin, a zejména o Zemědělství 4.0. se Zemědělskou a technologickou fakultou Jihočeské univerzity (JU). V zavádění moderních digitálních systémů, nejinovativnějších technologií a ve využívání velkých dat z terénu za účelem automatizace a zefektivňování zemědělské výroby šetrné k životnímu prostředí vidí perspektivní způsob, jak uživit obyvatele jedné z nejzalidněnějších zemí světa a zároveň šetřit lidskou práci a přírodní zdroje,“ popisuje Hana Šťastná, zastupitelka města Hluboká nad Vltavou a ředitelka jihočeské agrární komory jasnější kontury potenciálních vazeb konkrétních institucí.  Dále zmiňuje, že vědci a učitelé z UGM se zajímají o výzkumné projekty zaměřené na ochranu vod a vodních ekosystémů a láká je nabídka výměny studentů a výzkumná spolupráce s Fakultou rybářství a ochrany vod Jihočeské univerzity.

Podněty k „jihočeskému využití“ zaznamenala i od indonéských kolegů: „Pro náš kraj a město může být inspirací například systém vertikálního pěstování zeleniny v městských uličkách Yogyakarty nebo sofistikovaná produkce potravin za účelem komunitní potravinové soběstačnosti v této provincii. V nejbližší době zahájíme přípravu konkrétních projektů mezi konkrétními neziskovými partnery, institucemi nebo malými a středními podniky z obou regionů. Věřím, že nejpozději na výstavě Země živitelka v příštím roce dojde k setkání jejich vedoucích představitelů a k rozjezdu vzájemně přínosných aktivit,“ uvedla. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Hluboká nad Vltavou, Indonesie, spolupráce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hluboká nad Vltavou si našla indonéskou sestru  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.