Počasí dnes18 °C, zítra20 °C
Středa 3. července 2024  |  Svátek má Radomír
Bez reklam

Záplava slunečnic již potřinácté rozsvítí České Budějovice

Více než 600 slunečnic - tolik jich ve čtvrtek 30. května rozdají na českobudějovickém náměstí pacienti s roztroušenou sklerózou (RS). Chtějí tak upozornit na svou nemoc, kterou v Česku trpí tisíce lidí. Akce se jmenuje Rozsviťme Budějce a letos se koná již třináctý ročník. Kromě slunečnic čeká na návštěvníky i doprovodný program, který odstartuje na náměstí Přemysla Otakara II. v 16 hodin.

„Stále se potýkáme s tím, že se toho o RS moc neví. Prvotní projevy nemoci mohou být nenápadné, zpočátku lidé mohou cítit jen pouhé brnění prstů. Akcí Rozsviťme Budějce chceme na nemoc upozornit a zároveň pacienty v boji s ní podpořit,“ říká Věra Švábová, ředitelka organizace ROSKA České Budějovice.

Návštěvníci se mohou těšit  nejen na slunečnice, ale také na  bohatý kulturní program pro malé i velké - divadlo Studna nás bude provázet na chůdách, bude připravena Roztroušená stezka, na níž lze vyzkoušet jízdu na invalidním vozíčku, vystoupí děti z Danceline studia, bojové umění nám předvede Gladiators Gym, Ing. Jana Janíčková představí metodu Spirální stabilizace páteře, krev rozproudí bubny Wild Sticks, a k poslechu zahrají kapely Dříwí v Lese, Bonsai č. 3 a RAIN. 

Letos se do akce zapojili i místní podniky, jako je HOCH Špalíček, Klika Kitchen & Coffee, ČEZ Areál Vltava, kadeřnictví Lukáš Ron či svatební salon Still - Weddings z Dasného a slunečnice najdete i v jejich podnicích. Osvěžení nabídne ochutnávka Pita pivovaru Samson.

A proč se rozdávají zrovna slunečnice? "Její jadérka představují jednotlivé pacienty, okvětní lístky slunečnice zase aktivity NF IMPULS a pacientských organizací, jako je Roska České Budějovice. Stonek symbolizuje zdravou populaci, o níž se potřebují lidí s „ereskou“ opřít a listy na stoncích znázorňují podané pomocné ruce rodiny či přátel. Každé ráno navíc slunečnice otáčí hlavu za sluncem a jde vstříc nové naději - tak, jako pacienti s vážnou diagnózou” vysvětluje Kateřina Bémová, ředitelka NF Impuls, který je partnerem akce.  

„Rehabilitace je pro pacienty s RS velmi důležitá. Musí pravidelně cvičit, chodit a rehabilitovat, aby zabránili tuhnutí svého těla. Výtěžek použijeme na nákup rehabilitačních pomůcek a zajištění akreditovaných fyzioterapeutek zaměřených na problematiku roztroušené sklerózy,“ doplňuje Švábová. 

A co Vy, přijdete si také pro svou slunečnici?

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Tisková zpráva | Foto Rozsviťme Budějce

Štítky Charita, roztroušená skleróza, Rozsviťme Budějce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Záplava slunečnic již potřinácté rozsvítí České Budějovice  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.