Počasí dnes28 °C, zítra20 °C
Neděle 8. září 2024  |  Svátek má Mariana
Bez reklam

Soudy v Českých Budějovicích zůstávají v provozu, i když zaměstnanci stávkují

Soudy v Českých Budějovicích dnes zůstávají v provozu, i když řada jejich zaměstnanců stávkuje. U krajského soudu se do jednodenní stávky za zvýšení mezd zapojilo více než 70 procent zaměstnanců a u okresního soudu 96 procent zaměstnanců. Soudy se přesto snažily nařízená jednání neodkládat.

„Nemám zprávu o tom, že bychom dnes nějakou věc odročovali kvůli stávce. Civilních jednání se to nedotkne vůbec, jelikož tam si soudce záznam sám namlouvá na diktafon. U trestních řízení je protokolující úředník, ale i v tomto případě jsme nemuseli odročovat," řekla mluvčí českobudějovického krajského soudu Ivana Vobejdová.

Dodala, že krajský soud má 148 zaměstnanců, z nichž osm působí na táborské pobočce. Do stávky se dnes zapojilo 110 zaměstnanců. Vobejdová uvedla, že podatelna je v běžném provozu.

Okresní soud musel některá trestní řízení odročit. Absence kvůli stávce byla citelnější než u krajského soudu, protože do protestu se zapojili téměř všichni ze stovky zaměstnanců. „Snažili jsme se nic nedokládat. Především u nařízených vazebních jednání by to nebylo vhodné. Jsou tam nějaké časové lhůty, které je třeba dodržet, a navíc by ani nebylo etické, pokud bychom kvůli tomu třeba někoho drželi ve vazbě déle," uvedla mluvčí soudu Markéta Bartizalová. Dodala, že dnes je však kvůli stávce zavřena podatelna i pokladna.

Justiční odbory stávku vyhlásily poté, co se minulý čtvrtek nedohodly s ministrem spravedlnosti Pavlem Blažkem (ODS) na požadovaném navýšení platů o 15 procent. Skutečný průměrný plat zaměstnanců soudů byl loni 36 916 korun, průměrná mzda v Česku přitom dosáhla 43 341 korun. Podle odborářů je reálná situace taková, že justiční personál nemá peníze na obstarání životních potřeb.

Hodnocení článku je 54 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky ČR, soud, stávka, Jihočeský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Soudy v Českých Budějovicích zůstávají v provozu, i když zaměstnanci stávkují  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.