Počasí dnes11 °C, zítra13 °C
Neděle 29. září 2024  |  Svátek má Michal
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Akce Zachraň karase se koná v Jihočeské zoologické zahradě Hluboká nad Vltavou

PR článek

Druhou červnovou sobotu se Jihočeská zoologická zahrada rozhodla věnovat karasovi obecnému - kdysi běžné rybě našich tůní, dolních toků řek či návesních rybníčků. Dnes mu ale v Česku hrozí vyhynutí. A to je důvod, proč se i Zoo Hluboká (ve spolupráci s Biologickým centrem AV ČR a dalšími partnery) zapojila do projektu na jeho záchranu.

Karas obecný přišel o většinu svého přirozeného prostředí, a také musí čelit konkurenčnímu tlaku u nás nepůvodního druhu - karase stříbřitého. Zoo Hluboká začala s chovem této ryby ve vybraných expozičních jezírkách, čímž jí vytváří náhradní prostor pro rozmnožování. Takové záložní populace jsou pro zachování ohroženého druhu velmi důležité.  

Do záchrany tohoto druhu naší původní ryby se může zapojit i veřejnost. Znáte ještě místa, kde se karas obecný vyskytuje? Stačí vyplnit dotazník na stránkách zachrankarase.cz a zadat lokalitu, kde jste našeho původního karase objevili.

A pokud se chcete dozvědět více informací o karasovi, o jeho životě, nebo o jeho výjimečných schopnostech, jak dokáže přestavět své tělo, přijďte na přednášku jednoho z autorů projektu Marka Šmejkala z Biologického centra AV ČR. Přednáška začne v neděli 8. června ve 12:00 ve vzdělávacím centru Zoo Hluboká.

V průběhu akce (od 10 do 16 h) bude pro děti připravena soutěž, ve které se o karasovi zábavnou formou dozví více informací. Také výtvarná dílna bude na téma rybí říše. V areálu zoo budou dále probíhat komentovaná krmení vybraných druhů zvířat a oblíbené malování na obličej. V zoo už můžete vidět i letošní mláďata – tamaríny pinčí, klokany, psouny, sysly a další. Kdo bude pozorný, může na hnízdě zahlédnout i mládě orla skalního.

S vysloužilci do zoo

Máte doma rozbitý mobil, fén, žehličku, rychlovarnou konvici nebo jiný malý elektrospotřebič? Pokud ano, přineste ho také tento den k nám do zoo a prvních 100 návštěvníků za něj dostane volnou dětskou vstupenku do zoo, platnou v ten den.

Sběr těchto „vysloužilců“ bude probíhat u hlavního vstupu do zoo od 9:00 do 16:00 hodin.

Partnerem sobotní akce „Zachraň karase!“ je Eletrowin.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky kultura, zoo, hluboká nad vltavou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Akce Zachraň karase se koná v Jihočeské zoologické zahradě Hluboká nad Vltavou  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.