Počasí dnes15 °C, zítra16 °C
Pátek 18. října 2024  |  Svátek má Lukáš
Bez reklam

Lipno láká na nový úsek cyklostezky a Ovčín. Připravilo také udržitelné projekty

Lipno už netrpělivě vyhlíží letní sezonu, která bude v letošním roce plná nových projektů a aktivit, které mohou lidé v oblíbené dovolenkové destinaci vyzkoušet. A to například nový úsek cyklostezky, který vede podél Čertových proudů do Vyššího Brodu. Už v průběhu června navíc bude na Lipno jezdit každou sobotu přímý vlak.

Naplánujte si cyklovýlet Kolem kolem

Okolí Lipna je k cyklovýletům jako stvořené. Kromě rozsáhlé sítě známých cyklostezek můžete už nyní vyzkoušet nový úsek vedoucí podél Čertových proudů do Vyššího Brodu. Trasa měří zhruba 11 km, je mírně z kopce a po cestě nabízí krásnou podívanou včetně možnosti zastávky u Čertovy stěny.

Cyklovýlet si můžete naplánovat pomocí plánovače KolemKolem.info, kde si můžete vybrat trasu podle toho, na jakém kole jedete, jak dlouhou trasu chcete ujet, i obtížnost, na kterou se zrovna cítíte. „Plánovač poskytne vše potřebné včetně informací o místech pro občerstvení, servisu kola a možnosti přenesení trasy do hodinek či cyklo navigací,“ popisuje tiskový mluvčí areálu Jiří Gruntorád.

S výletem po nové trase můžete spojit také návštěvu Ovčína. Novou farmu, na které uvidíte ovce šumavské, založil Rodinný areál Lipno s cílem zachránit genofond historicky šlechtěného plemena v okolí Lipenska.

Trávu na místních sjezdovkách tak aktuálně místo strojů spásá 29 ovcí. Už brzy tady navíc očekávají malé přírůstky. K Ovčínu vede od již zavedených výletních míst jako je Stezka korunami stromu, Království lesa nebo lanový park, zhruba tři kilometry dlouhá naučná stezka. Oficiální otevření je naplánováno na 22. června. „Návštěvníci se cestou dozví zajímavosti z historie Lipna i fakta o šumavské přírodě,“ láká mluvčí areálu.

Novinkou je pak také takzvaný Lipno pass, a to ve dvou variantách: klasický nebo family. „V tuto chvíli jsou do Lipno passu zaneseny lanové dráhy, autobus, který vozí v rámci Lipna nad Vltavou a nahoru na Stezku korunami stromů. Verze Family pak nabízí i návštěvu Království lesa. Do budoucna se s kolem, pokud pojedete do Vyššího Brodu nebo až do Rožmberku, můžete nechat cestou zpět vyvézt zdarma, stejně tak u cyklobusů, které vás vyvezou až na centrální část Šumavy. Zapojili jsme tak opravdu mnoho produktů, které mohou lidé využít,“ vysvětlil marketingový ředitel Lipna Ludvík Medřický.

Od června navíc mohou lidé vyrazit na Lipno vlakem. Každou sobotu ráno bude totiž z Českých Budějovic jezdit pravidelně přímý vlak. „Bude to taková ochutnávka toho, co připravujeme od prosince letošního roku spolu s Jihočeským krajem. Od prosince totiž budou na Lipno jezdit všechny vlaky v jednotkách RegioPanter. Dojde tak k zásadní modernizaci a obnově všech vlaků na této trati. Změní se také koncepce jízdního řádu a Lipno dostane naprostou prioritu, takže značná část vlaků bude jezdit z Českých Budějovic přímo na Lipno a zpět,“ popsal Pavel Kosmata z Českých drah.

Udržitelnost na Lipně

Kromě novinek pro návštěvníky přichystal areál v letošním roce několik nových udržitelných projektů, pomocí kterých chce podpořit nejen přírodu, ale i místní podnikatele. Dodavatelskou síť tak doplňuje o více lokálních dodavatelů, jako je řeznictví Kramolínský vůl nebo biofarmy Kraselov, odkud dováží maso pro hotel Element a restauraci Stodola. „Pečivo zase dodává pekařství v nedalekém Vyšším Brodě. Cílem je zkracování dodavatelských řetězců, aby se s potravinami pro místní ubytovací a stravovací zařízení nemuselo jezdit přes půl republiky,“ vysvětluje Gruntorád.

Snaha chovat se zodpovědně se promítla i do zdrojů energie pro celý areál. Například elektrická energie pochází z vodní elektrárny Lipno a využitá voda pro areál se vrací zpět do přírody, aby mohla být znovu využita.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Lipno

Štítky Lipno, Stezka korunami stromů, Království lesa, dovolená

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lipno láká na nový úsek cyklostezky a Ovčín. Připravilo také udržitelné projekty  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.