Počasí dnes28 °C, zítra20 °C
Neděle 8. září 2024  |  Svátek má Mariana
Bez reklam

Na cvičení protivzdušné obrany NATO v Rumunsku bude stovka vojáků ze Strakonic

Stovka vojáků ze Strakonic reprezentuje od dnešního dne českou armádu na cvičení Ramstein Legacy 2024 na území Rumunska a Maďarska. Jde o největšího cvičení protivzdušné obrany v rámci NATO. Celkem se do něj zapojí 15 zemí aliance.

Cvičení začíná v Rumunsku a Maďarsku od dnešního dne a trvá do 14. června. Hlavním cílem je procvičit činnost jednotky pozemní protivzdušené obrany v mezinárodním prostředí, uvedla majorka Petra Pihera. Strakonickým vojákům bude během cvičení velet.

Čeští vojáci spadají na cvičení spolu s Litevci do skupiny, které velí portugalští vojáci. Jde o jejich vůbec první spolupráci. „S příslušníky portugalských ozbrojených sil jsme dosud v rámci žádného mezinárodního cvičení neměli možnost spolupracovat. Bude to pro nás nová zkušenost. Naopak s litevskými vojáky se velmi dobře známe, ať už z našeho působení v rámci alianční mise předsunuté přítomnosti v Pobaltí nebo díky cvičením, kterých jsme se účastnili v minulosti,“ sdělila majorka Pihera.

Čeští vojáci budou s Litevci střežit určenou část vzdušného prostoru. Jako hlavní zbraň budou používat protiletadlové systémy RBS-70. Litevci budou cvičit se starší verzí, čeští vojáci s nejnovější generací této zbraně označované jako RBS-70NG (New Generation). Vojáci budou používat prostředky radiolokačního a vzdušného průzkumu a systémy velení a řízení palby.

Zapojí se i alianční letectvo

Vzdušného protivníka budou jednotkám pozemní protivzdušné obrany simulovat bojové letouny a vrtulníky z několika států NATO. „Naši vojáci se procvičí v identifikaci a zachytávání prostředků vzdušného napadení. Lze očekávat, že mezi nimi budou letadla, na která vojáci zatím nikdy nepůsobili. Jedná se o další bonus, který přináší účast na mezinárodním cvičení,“ potvrdila majorka Pihera s tím, že schopnosti vojáků prověří i drony, které v současnosti pro protivzdušnou obranu představují velkou hrozbu.

Strakoničtí vojáci nebudou v Rumunsku procvičovat pouze taktiku obrany vzdušného prostoru. „Procvičí si také procedury a postupy, jak čelit pozemnímu nepříteli. V rámci mezinárodní spolupráce nám budou rumunští vojáci simulovat pozemní útoky vedené proti palebným postavením družstev či místům velení,“ upřesnila majorka.

Na cvičení se čeští vojáci potkají i se Slováky, s nimiž cvičí pravidelně. Další cvičení je čeká na podzim v České republice. „Do chystaného mezinárodního cvičení Tobruq Arrows 2024 se kromě českých a slovenských vojáků zapojí i příslušníci lotyšských ozbrojených sil," uvedl velitel strakonického útvaru Luděk Teger. Doplnil, že hlavní náplní tohoto cvičení budou bojové střelby z protiletadlových raketových systémů.

Ohodnoť článek

Autoři

Štítky Rumunsko, NATO, armáda, Strakonice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Blanka Košeljová

Kdypak budou kluci blbnout v USA. Ať se také podívají někam do ciziny a ne aby pořád skotačili u Ruska?

Pondělí, 3. června 2024, 08:22Odpovědět

Na cvičení protivzdušné obrany NATO v Rumunsku bude stovka vojáků ze Strakonic  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.