Počasí dnes14 °C, zítra11 °C
Sobota 28. září 2024  |  Svátek má Václav
Bez reklam

Město plánuje postavit přes 300 bytů. S financováním pomůže stát

Více než 300 městských bytů by mělo do několika let vzniknout mezi sídlišti Vltava a Máj. S financováním komplexu za zhruba 1,6 miliardy korun má pomoct stát díky programu dostupného bydlení, který představil v minulém týdnu.

Na projektu výstavby bytových domů 4D u sídliště Vltava pracovalo už minulé vedení radnice. Podle původních plánů se měly domy stavět na dvě etapy. „Nám to ale nepřišlo vhodné, protože lidé, kteří by bydleli v první etapě, by vlastně zhruba dva roky žili na staveništi. Problém byl zejména ve financích, protože vzít z rozpočtu 1,6 miliardy na stavbu celého komplexu je nemyslitelné, rozhodli jsme se proto jednat s vládou, a to se nám povedlo,“ vysvětlil na dnešní tiskové konferenci náměstek primátorky Petr Maroš (ODS).

Vláda v minulém týdnu představila program dostupného bydlení a konkrétní parametry podpory výstavby cenově dostupného nájemního bydlení v Česku. V první fázi bude stát nabízet podporu ve výši osmi miliard korun ve formě zvýhodněných úvěrů na výstavbu bytů s nájmem nižším, než je tržní průměr.

Z avizované částky město získá za výhodných podmínek úvěr 900 milionů korun od Národní rozvojové banky. Úrok by se měl držet dvě procenta pod tržním úrokem, ale nikdy by neměl opustit rozmezí jedno až 3,5 procenta.

„Jihočeský kraj a České Budějovice se staly jedním z pilotních a největších projektů, které by do toho vládního programu měly zapadat,“ vysvětlil hejtman kraje a radní města Martin Kuba (ODS). Zbytek nákladů bude město financovat z městského rozpočtu. „Když rozdělíme tu částku do jednotlivých let, tak se bude jednat přibližně o 200 milionů korun ročně, než bude projekt hotový. Je to bezesporu zátěž městského rozpočtu, ale je to únosná zátěž, kterou zvládneme,“ řekl.

Byty by měly být určeny například mladým lidem a rodinám. Podle Kuby by nemělo jít o sociální byty. „Vidím, že je to jeden z důležitých nástrojů, když potřebujeme do jižních Čech dostávat lékaře, sestřičky, učitele a podobné profese. Pokud máte městské byty, máte čím je zaujmout,“ dodal Kuba.

6 bytových domů, přes 300 bytů a zeleň

Architektonicko-urbanistickou soutěž o návrh vyhrál českobudějovický ateliér Malý Chmel. Podle architekta Zdeňka Chmela bylo základním principem návrhu najít vztah mezi veřejným – poloveřejným a soukromým prostorem. „Tímto postupem vzniklo 6 „ker“, které plují v zeleni. Ta je nejen okolo, ale i vně toho vnitrobloku, což bude přispívat k příjemnějšímu klima. Umístění zeleně je umožněno i díky podzemním garážím,“ popsal na tiskové konferenci.

Byty mají být o dispozicích od 1+kk do 3+kk. „Na každém patře budou maximálně 3 byty, což zvyšuje svým způsobem soukromí. Jsou umístěné napříč domem, takže jsou dobře prosvětlené a dobře větratelné. Většina bytů má také lodžie,“ doplnil architekt. V domech nebudou chybět také nebytové prostory vhodné pro kavárny, kadeřnictví, klubovny nebo ordinace.

Komplex vznikne na ploše téměř 2,5 hektaru a první byty by mohli zájemci získat v roce 2028. „Aktuálně bychom měli mít do září letošního roku hotovou dokumentaci pro stavební povolení, poté započne správní řízení, které když půjde vše dobře, tak budeme mít do konce roku pravomocné rozhodnutí. Souběžně s tím by architekti dělali na prováděcí dokumentaci, která by mohla být na jaře příštího roku. Pak už budeme soutěžit zhotovitele,“ popsal harmonogram náměstek primátorky Tomáš Bouzek (TOP 09).

Pomůže družstevní bydlení s bytovou výstavbou? Města v Jihočeském kraji věří, že ano

S nedostatkem bytů se na jihu Čech potýkají téměř všechna větší města. V některých se problém snaží řešit výstavbou nájemních bytů, jiná spoléhají na projekty soukromých investorů. Na popularitě nyní získává ale také další možnost. Čím dál více měst...

Vedle pozemku, na kterém má bytový komplex vzniknout, vlastní město druhý, úplně stejný pozemek. První náměstek Petr Maroš (ODS) tak nevyloučil, že v případě, že se projekt podaří, nemohlo by ho město „zopakovat“ ještě jednou.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Malý Chmel

Štítky město, byty, městské byty, 4D, stát

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Město plánuje postavit přes 300 bytů. S financováním pomůže stát  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.