Počasí dnes18 °C, zítra18 °C
Pondělí 7. října 2024  |  Svátek má Justýna
Bez reklam

České Budějovice loni hospodařily s přebytkem 40 milionů korun. Plánovaly schodek

České Budějovice loni hospodařily s přebytkem 40 milionů korun, přestože předpokládaly schodek více než 900 milionů korun. Lepší výsledek zajistil vyšší výběr daní a také fakt, že město muselo některé investiční projekty posunout na další rok.

Město loni získalo na příjmech 3,63 miliardy a na výdaje uvolnilo 3,59 miliardy korun. Podle Maroše šlo o nejvyšší objem peněz, s nimiž radnice v jednom roce pracovala.

„Sešlo se několik faktorů. Přestože jsme měli rekordní investice ve výši miliardy a 80 milionů korun, zůstali jsme v hospodaření v přebytku. Ale některé investice jsme předpokládali ještě vyšší, ovšem z různých důvodů jsme je museli v čase posunout. Rozpočet možná vypadal na začátku hrozivě, ale nakonec skončil dobře a ukazuje, že město je ve slušné ekonomické kondici," uvedl náměstek primátorky Petr Maroš (ODS).

Dodal, že bilanci rozpočtu nejvíce ovlivnila rekonstrukce kulturního domu Slavie. Jde o projekt, který loni začal, a revitalizace objektu přijde na 500 milionů korun bez daně. Jde o jednu z největších investic města v novodobé historii. Město získalo na rekonstrukci dotaci 177 milionů korun z Národního plánu obnovy. „Ale faktury za práce firmě jsme platili až v roce 2024, což znamená, že výdaje spadly do letošního roku," uvedl náměstek. Dodal, že České Budějovice loni získaly z daní do městské pokladny více než 2,5 miliardy korun.

Po letošní rok České Budějovice očekávají příjmy 3,01 miliardy korun a výdaje 4,09 miliardy korun. Schodkový rozpočet loni v prosinci schválili městští zastupitelé. Vedení radnice připravuje investiční akce za 1,5 miliardy korun. Schodek bude město financovat z rezerv z minulých let a z části revolvingovým úvěrem přijatým loni. Město mělo ke konci roku 2023 na účtech rezervu více než 900 milionů korun.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři

Štítky správa, hospodářství, rozpočet, České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

České Budějovice loni hospodařily s přebytkem 40 milionů korun. Plánovaly schodek  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.