Počasí dnes15 °C, zítra16 °C
Pátek 18. října 2024  |  Svátek má Lukáš
Bez reklam

Červen v Římově odstartuje Během pro úsměv. Pomůže Emičce, Lukáškovi a organizaci Helppes

Školní rok se blíží ke konci, jaro se pomalu bude loučit a teploty nezastavitelně rostou. Léto už je opravdu za dveřmi a společně s ním také další díl římovského Běhu pro úsměv. Devátý ročník konaný 8. června opět na starém fotbalovém hřišti bude tentokrát pomáhat Emičce Kučerové, Lukáškovi Horákovi a organizaci HELPPES, která trénuje asistenční psi pro nevidomé.

Náročný životní příběh Emičky se začal psát ihned po jejím předčasném narození v roce 2016. Prakticky ihned musela o své místo na světě tvrdě bojovat. Ačkoli tento boj zvládla, silné nitrolební krvácení ji připravilo o 70 % mozkových buněk. Emička proto nevidí a nemluví. Její rodiče se ale i tak snaží pomocí řady cvičení a terapií své dceři pomoci k lepšímu životu, jak jen to jde. A tato snaha se vyplácí. Emička i díky ní umí dát najevo, jak má ráda společnost kolem sebe, a hlavně jak jsou jí velmi blízká zvířata. Vybrané prostředky rodině zajistí nový kočárek ke každodennímu užívání, jelikož starý už je příliš malý.

Když se v Římově běželo roku 2018 pro Petříka Horáka (11 let), ještě nikdo netušil, že se mu zanedlouho narodí mladší bráška Lukášek (3 roky). Ačkoli se vše zdálo v pořádku, a i dle lékařů nebyl důvod k obavám, čas bohužel ukázal, že i Lukášek trpí celou řadou zdravotních problémů v čele s dětskou mozkovou obrnou. Od malička proto musí neustále cvičit a rehabilitovat, díky čemuž začal lézt po čtyřech a s oporou se i postaví. Oba bráškové mají ještě zdravou sestru Adélku (8 let). Pro rodinu je fungování s oběma chlapci logisticky i finančně velmi náročné. Pravidelné denní dojíždění do speciální školy, každoroční lázně, neustále cvičení a rehabilitace, to vše stojí všechny nejen mnoho úsilí, ale i peněz a času. Pomoc proto zamíří hlavně na nákup nového, většího automobilu, do kterého se vejdou vedle všech pasažérů i dva vozíky.

Jak už je zvykem, každoročně část vybraných prostředků pomůže i určité organizaci, kdy tou letošní je Centrum výcviku psů pro postižené – HELPPES. V této neziskové organizaci pomáhají nejen nevidomým prostřednictvím výcviku asistenčních psů, a to dle mezinárodních standardů kvality. Výcvik je navíc přizpůsoben individuálním potřebám každého klienta.

Dobročinnost v Římově probíhá prostřednictvím běhu s úsměvem a ani letos tomu nebude jinak. Svou závodní trať tu tak najdou nejen ti úplně nejmenší, kteří si to rozdají ve sprintu napříč fotbalovým hřištěm, ale i ostřílení závodníci. Ti se mohou těšit na tratě dlouhé 2 km, případně 7,5 km, které vedou nádhernou přírodou.

Samozřejmostí je opět i bohatý doprovodný program pro celé rodiny. Skákací hrady, malování na obličej nebo představení cvičených pejsků z organizace HELPPES ocení hlavně ti nejmenší. Starší pak určitě nepohrdnou bohatým výběrem domácích zákusků z rukou místních sokolek a k pivu a nealku, které určitě poteče opět proudem, budou připraveny i bramboráky, hermelíny, klobásy atd. Na své si přijdou opravdu všichni!

Za úsměvem a dobrou věcí proto vyrazte už 8. června 2024 po obědě do Římova na staré hřiště.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Tisková zpráva

Štítky Běh pro úsměv, Římov, charita, pomoc, sport

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Červen v Římově odstartuje Během pro úsměv. Pomůže Emičce, Lukáškovi a organizaci Helppes  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.