Počasí dnes31 °C, zítra25 °C
Sobota 27. července 2024  |  Svátek má Věroslav
Bez reklam

Sokolský slet roztančil České Budějovice, zúčastnilo se ho několik stovek vystupujících.

Sokolským stadionem v Českých Budějovicích se rozléhala hudba a potlesk. Na letošní slet dorazilo několik stovek vystupujících. Své sestavy divákům představili muži, ženy i děti.

„Dnes se mi tady líbí úplně úžasně,” zhodnotil akci maskot sokolík Pepík. „Myslím si, že dnešek je takovým nástupem atmosféry do Prahy, kde se za necelý měsíc bude konat Všesokolský slet,” doplnil maskot.

Jedno z vystoupení mladších žen mělo reprezentovat odlišnosti ženského těla a jeho oslavu při skladbě od Ewy Farne „Tělo”. Další z vystoupení mužů na filmové znělky představovalo muže jako filmové hrdiny, a zazněla například ukázka ze Simpsonových. Vystoupily i starší ženy s deštníky, které oslavovaly příchod teplého počasí a radosti. Malé děti předcvičovaly jako akrobati nebo mravenci.

„Přišli jsme, protože tady máme kamarády a chceme je podpořit,” prozradila návštěvnice akce. „Moc se nám tu líbí, je opravdu hezké, že se to pořádá,” dodala návštěvnice.

Sokolský slet je oslavou sportu. Účastní se ho děti, mladiství a dospělí. Hlavním vrcholem je XVII. všesokolský slet v Praze. „Sokolové se do Prahy sjedou v týdnu od 30. 6. do 5. 7. 2024, aby veřejnosti představili svou širokou činnost, bohatou historii a hlavně moderní současnost,” uvádí na svých stránkách Slet 2024.

„Slet vždycky byl a je nejen sportovním, ale i společenským svátkem, kterému předcházejí celé roky příprav. Nasazení sester a bratrů je obrovské, jsou to stovky hodin nácviku trvajícího déle než rok, a to nepočítám čas, který stráví autoři vymýšlením skladby,“ říká Martin Chlumský, starosta České obce sokolské.

Sokolové si připravili 12 sletových skladeb pro všechny věkové kategorie. Slety se konají už po tři století. Nedílnou součástí sletu je vizuální podoba, na které pracují a pracovali nejlepší umělci. Sokolům záleží a vždy záleželo na tom, co se děje ve společnosti, a cílem sletů je ji spojovat. Proto vzniklo motto „Slet spojuje”, nejen společnost, ale i sporty, komunity, historii a současnost, umění a sport a generace.

„Byla jsem trošku nervózní, nějaké drobné chyby jsem asi taky udělala, ale snad se v tom množství vystupujících ztratily. Celkově to hodnotím velice úspěšně,” uvedla jedna z účinkujících na Sokolském sletu v Českých Budějovicích, která vystupovala v kategorii starších žen cvičících s deštníky.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Sokolský ostrov, sokolové, sokolský slet, sport

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sokolský slet roztančil České Budějovice, zúčastnilo se ho několik stovek vystupujících.  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.