Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Sobota 22. června 2024  |  Svátek má Pavla
Bez reklam

Nezaměstnanost v Jihočeském kraji klesla pod tři procenta, počet mladých žadatelů o brigády ale začíná stoupat

Nezaměstnanost v Jihočeském kraji v květnu dosáhla hodnoty 2,9 procent, což představuje pokles o 0,2 procentního bodu. Oproti minulým rokům však počat uchazečů stoupá. Dle úřadu práce nyní přibývají zejména mladí žadatelé a absolventi základních škol.

Ke konci minulého měsíce evidoval Úřad práce zaměstnání v Jihočeském kraji celkem 13 266 uchazečů. To je o 519 méně než v předchozím měsíci, ale oproti loňskému květnu to znamená nárůst o 1 941 osob. Krajská pobočka Úřadu práce v Českých Budějovicích také zaznamenala zvýšený zájem studentů o letní brigády.

„Nezaměstnanost v našem kraji opět poklesla a dostala se pod hranici 3 procent. Vliv na to samozřejmě stejně jako v minulém období mají sezonní práce. Zároveň evidujeme zvýšenou poptávku studentů po letních brigádách, nicméně v tomto období je již nabídka velmi omezená a firmy hledají pouze pomocné pozice. Proto doporučujeme, aby studenti s řešením brigády začínali s větším předstihem, případně si brigádu s firmou domluvili dopředu,“ říká Ivan Loukota, ředitel Krajské pobočky Úřadu práce v Českých Budějovicích

Loukota také zdůrazňuje, že při hledání brigády má velký význam také plánování. Studentům proto úřad nabízí možnost rekvalifikací či kurzů, které jim mohou pomoci zlepšit své uplatnění na trhu práce.

„Pokud studenti nechtějí přímo pracovat, ale zároveň by volný čas rádi využili smysluplně, mohou využít nabídky rekvalifikací a kurzů. Průběžné vzdělávání je totiž cestou k lepší práci a výdělku. Zároveň tím mohou získat velkou výhodu na pracovním trhu,“ dodává Loukota.

Během května bylo nově zaevidováno 1 932 osob, což je o 143 méně než v minulém měsíci, ale o 137 více než ve stejném období loňského roku.

Všechny okresy kromě Českého Krumlova evidují nižší podíl nezaměstnaných než celorepublikový průměr. Nejnižší podíl nezaměstnaných byl zaznamenán v okrese Prachatice.

Podíl nezaměstnaných žen klesl na 3,3 procenta, zatímco podíl nezaměstnaných mužů se snížil na 2,5 procenta.

Úřad práce eviduje k 31.květnu celkem 13 498 volných pracovních míst. Nejvíce volných míst bylo v okresech Strakonice a Jindřichův Hradec. Z nich je 698 vhodných pro osoby se zdravotním postižením a 3 226 určeno pro absolventy a mladistvé.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky Úřad práce, nezaměstnanost, brigády, rekvalifikace, kurzy, absolventi

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nezaměstnanost v Jihočeském kraji klesla pod tři procenta, počet mladých žadatelů o brigády ale začíná stoupat  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.