Počasí dnes30 °C, zítra26 °C
Středa 19. června 2024  |  Svátek má Leoš
Bez reklam

Zoologická zahrada v Táboře otevřela záchranné centrum pro chladnomilné šelmy

Zoologická zahrada v Táboře dnes otevřela záchranné centrum pro chladnomilné šelmy. Objekt bude fungovat jako zázemí pro zabavená zvířata, o něž se jejich majitelé z různých důvodů nemohou starat. Náklady na výstavbu centra CITES se pohybovaly kolem 13 milionů korun.

„Jakmile se vyskytla možnost realizovat tento projekt, tak jsme neváhali. Výstavba záchranného centra zapadá přesně do naší koncepce pomoci ohroženým druhům. Snažili jsme se o to, aby stavěné centrum bylo komfortní a zároveň také univerzální pro všechny druhy chladnomilných šelem. Můžeme sem proto umístit tygra usurijského, všechny druhy levhartů, pum, vlků nebo rysů. Univerzálnost je největší výhodou našeho centra,“ uvedl ředitel a majitel táborské zoo Evžen Korec.

Podle statistik ministerstva životního prostředí v Česku zhruba dvě stovky šelem žijí u soukromých chovatelů. V zoologických zahradách jich je pak pouze přibližně stovka. Některé šelmy však žijí v nevhodných podmínkách nebo je majitelé drží nelegálně. „Síť záchranných center, v nichž pak zabavená zvířata končí, není v české republice tak hustá. Proto jsme rádi, že v Táboře jedno vzniklo. Největší problém je se šelmami, konkrétně s velkými kočkami, kdy péče o ně je velmi náročná,“ uvedl ředitel České inspekce životního prostředí Petr Bejček. Dodal, že ročně inspektoři v republice zabaví několik šelem.

Táborské záchranné centrum je určené pro čtyři zvířata. Mohou být umístěna do dvou oddělených sekcí, pokud by se nedokázala tolerovat.

Rozlohou největší zoologická zahrada jižních Čech, táborská, vznikla v květnu 2015 poté, co ji od insolvenčního správce koupil pražský developer a biolog Evžen Korec. Tím ji zachránil před likvidací. V táborské zoo žije přes 380 zvířat více než 70 živočišných druhů. Zoo se specializuje na chov ohrožených druhů. Dlouhodobě se věnuje projektu návratu zubra evropského do přírody.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto ZOO Tábor

Štítky ČR, příroda, zoo, Tábor, FOTO, AUDIO

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zoologická zahrada v Táboře otevřela záchranné centrum pro chladnomilné šelmy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.