Počasí dnes26 °C, zítra25 °C
Úterý 25. června 2024  |  Svátek má Ivan
Bez reklam

Švýcarský architekt Boltshauser poprvé vystavuje na jihu Čech i v Česku

Českobudějovický Dům umění otevřel expozici s díly švýcarského architekta Rogera Boltshausera s názvem Response (v překl. odpověď). Je to jeho první výstava v České republice. Architektonickou tvorbu zastupují modely a velkoformátové fotografie hotových staveb. K vidění jsou i kresby, které jsou mnohdy záznamy nápadů na stavby. Návštěvník si může osahat materiály, jež architekt používá pro stavby. Boltshauser propaguje při stavbě budov udusanou hlínu. Výstava potrvá do 8. září.

„Výstava je sice průřezem Boltshauserovy tvorby a jeho studia, ale není to portfolio. Má ukázat podstatu díla, které odpovídá na otázku udržitelnosti. Proto tu jsou nejen ukázky jeho staveb hotových nebo rozdělaných, ale i kresby, na kterých divák může vidět, jak autor přemýšlí, co ho inspiruje pro tvorbu architektury,“ uvedl kurátor výstavy Michal Škoda. Právě důraz na udržitelnost přivedl Bolthausera k experimentování s udusanou hlínou jako univerzálním a snadno dostupným materiálem. V roce 2021 postavil vyhlídkovou věž muzea cihelny Ziegelei ve švýcarském Chamu právě z udusané hlíny.

Roger Boltshauser založil společnost Boltshauser Architekten AG v roce 1996 v Curychu. Kromě práce pro svou kancelář ve Švýcarsku i ve svém oboru učil na vysokých školách, a to i Německu. Jako architekt se Boltshauser zaměřuje hodně na veřejný prostor, například na radnice, výzkumné laboratoře, školy, sportovní centra, nebo například objekty zoologické zahrady.

S výstavou je spojená doprovodná akce s názvem Bez obav v prostoru, která se koná 26. června. Bude to dílna pro rodiče s dětmi od tří let. „Dětem a rodičům nejprve představím výstavu, a tak budou mít i inspiraci k tvorbě. Zájemci si pak z hlíny vytvoří různé tvary, ze kterých si složí dům,“ uvedla lektorka Šárka Kosová.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Dům umění České Budějovice

Štítky ČR, výtvarné umění, architektura, České Budějovice, Dům umění

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Švýcarský architekt Boltshauser poprvé vystavuje na jihu Čech i v Česku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.