Počasí dnes26 °C, zítra26 °C
Středa 26. června 2024  |  Svátek má Adriana
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Jihočeský (k)ráj láká lékaře ze všech koutů republiky

PR článek

Lékař je v dnešní době nedostatkové zboží. V České republice je mnoho míst, kde chybí zubař, pediatr nebo oftalmolog. Pacienti pak musí cestovat do jiných měst, aby se vůbec k nějakému lékaři dostali. Se zajímavou pobídkou přišel Jihočeský kraj, který láká lékaře na finanční odměnu i zdravý a přírodě blízký životní styl.

Jižní Čechy jsou krajem rybníků, lesů i řek. Asi každý někdy strávil dovolenou na Lipně nebo třeba na Třeboňsku. Destinací, kde lze v Jihočeském kraji strávit zasloužené volno s rodinou je bezpočet. Krásná příroda a klidný život jsou devizou, kterou se ostatní kraje chlubit nemohou.

Tuto skutečnost velmi dobře ví i vedení Jihočeského kraje, které má, stejně jako ostatní kraje v zemi, problémy s nedostatkem lékařů. Proto Jihočeši přišli s nápadem, jak zajistit kvalitní, odbornou a dostupnou zdravotní péči. „Dotační program Lékařem na jihu nabízí v poptávaných oborech motivační bonus 600 tisíc korun. První rok lékařům vyplatíme 500 tisíc korun, v druhém roce 100 tisíc korun. K tomu uhradíme náklady spojené s bydlením ve výši 900 tisíc korun po dobu 5 let, každý půlrok ve výši 90 tisíc korun,“ řekla vedoucí odboru zdravotnictví KÚ Jihočeského kraje Ivana Turková a dodala, že za dva roky, kdy dotační program běží, do kraje přilákal už 16 lékařů. Patnáct ordinuje, šestnáctý je před podpisem smlouvy.

Nové doktory tak má například Jindřichův Hradec, Prachatice, Soběslav, Frymburk, Tábor, Písek, Český Krumlov nebo třeba Chlum u Třeboně. Právě tam se přistěhovala praktická lékařka až z Valašska. V Chlumu jsou teď rádi, že už nemusí za ošetřením jezdit do Třeboně, Jindřichova Hradce, nebo Českých Budějovic.


Ilustrační obrázek. Zdroj: Jihočeský kraj

Šestnáct lékařů za dva roky se možná může nezasvěcenému člověku zdát jako malé číslo. „Kdyby jich bylo víc, já bych měl taky radost. Ale bez našeho programu jsme je tady nemuseli mít vůbec,“ zamyslel se hejtman Jihočeského kraje Martin Kuba, který je původním povoláním sám lékař. „Zatím jsem spokojený. Očekávat, že přivedeme už v prvním roce třeba padesát doktorů, bylo nereálné. Z celkového počtu je osm zubařů, a to opravdu není málo, protože poptávka je po nich velká a nelze ji uspokojit rychle. Ale jsem rád, že jsme dotační program zavedli. Ukázalo se, že je funkční. Šestnáct lékařů je už v našem regionu znát,“ dodal Kuba.

Dotační program pokračuje i letos a Jihočeský kraj je stále otevřen těm, kteří se rozhodnou změnit svůj život a pokračovat v lékařské praxi v regionu, kde to má každý do přírody jenom kousek. Více o programu na lekaremnajihu.cz

Ohodnoť článek

Foto Jihočeský kraj

Štítky Jihočeský kraj, dotační program, Lékařem na jihu

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeský (k)ráj láká lékaře ze všech koutů republiky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.