Počasí dnes26 °C, zítra26 °C
Středa 26. června 2024  |  Svátek má Adriana
Bez reklam

Týraná zvířata i dráha pro čtyřkolky. Kulturní památku mění bez povolení na zábavní park a úřady jsou bezmocné

Trampolína, nafukovací hrad, lukostřelba, ohrady s desítkou zvířat nebo dráha pro terénní čtyřkolky. Zámecký park před zámkem v Chlumu u Třeboně se z veřejně přístupné zeleně změnil v soukromý zábavní park. Areál však funguje bez jakýchkoliv povolení a veterinární správa v něm kromě porušení několika dalších zákonů odhalila i týrání zvířat.

„Nově otevřený zámecký park u zámku d'Este Vás zve na návštěvu. Každý den na Vás čekají naše zvířátka, která si můžete pohladit, ale také třeba nakrmit. Dále také super aktivity jako například skákací hrad, trampolíny, střelba ze vzduchovky, lukostřelba a nově pro Vás máme připravené jízdy na čtyřkolkách,“ zvou na návštěvu zámeckého areálu jeho noví provozovatelé na svém facebookovém profilu.

Doplňují také, že v areálu na návštěvníky čeká téměř 90 zvířat. Lákají například na lišky, poníky, osly, lamy, kozy, prasata či pštrosy. Pro chov zvířat však nesplňují patřičné podmínky a Krajská veterinární správa (KVS) v areálu odhalila několik dalších porušení zákona včetně týrání zvířat.

„V areálu jsme byli na kontrolní akci spolu s Českou inspekcí životního prostředí. Na místě jsme odhalili několik nedostatků a vícenásobné porušení zákona. Provozovatelé zámeckého parku porušují plemenářský zákon o šlechtění, plemenitbě a evidenci hospodářských zvířat, zákon o veterinární péči a zákon na ochranu zvířat proti týrání,“ přiblížil ředitel KVS jihočeského kraje František Kouba.

Vedení areálu týrání zvířat odmítá

Doplnil také, že případ byl předán patřičným orgánům a nyní je ve správním řízení. S ohledem na tuto skutečnost proto KVS odmítla o porušení zákona sdělit bližší informace. Jednatel majitele zámku Pavel Žufan však namítá, že tato obvinění jsou zveličená a zaměstnanci zámku již dali vše do pořádku.

„Co se týče veterinární správy, tam jsme řešili problém s dikobrazy. Když jsme je koupili, měli jsme pro ně připravený výběh, ale podcenili jsme jejich schopnost podhrabání. Takže jsme je přemístili do provizorní ubikace, která o jeden metr nesplňovala požadavky pro jejich chov. Ale to už je samozřejmě vyřešené. Chyběly nám také nějaké dokumenty, které jsme měli jako pražská firma v Praze, a ne na zámku. Co se týrání týče, šlo o to, že ubikace byla podbetonovaná, aby se nemohli podhrabat, a veterinářům se nelíbilo, že na betonu není žádná hliněná vrstva. Vše už je ale vyřešené,“ uvedl Žufan.

Nový majitel této kulturní památky v Chlumu u Třeboně, který vlastní další hotely a rezidence v Karlových Varech nebo Mariánských Lázních, učinil v historickém objektu nenávratné změny. Bez dozoru památkářů například necitlivě opravil a přestavěl fasádu i interiér zámeckého objektu. Nový majitel také dlouhodobě odmítá jakékoliv schůzky s památkáři, kteří tak do dnešního dne neměli možnost zjistit, nakolik byla historická budova poškozená.


V zámeckém areálu nový majitel vybudoval dokonce i dráhu pro čtyřkolky. 

Za toto bojkotování mu památkáři již několikrát udělili přestupkovou pokutu, zatím však bez jakéhokoliv účinku. Majitel se nadále vyhýbá schůzkám a odmítá památkáře do objektu pustit. Svědectví firem, které na přestavbě zámku spolupracovaly, však dokazují, že stavební zásahy jsou opravdu rozsáhlé a nevratné.

„Byla tam dvě historická schodiště, jedno ale nechali zbourat a nahradili ho výtahy. Stejně neuctivě se chovali i k dalším částem stavby. Historické podlahy vytrhali s tím, že se tam dá koberec a nikdo nic nepozná,“ popsal Filip Novotný, majitel firmy N – stav servis, které majitel zámku dluží na fakturách přes tři miliony korun.

Doplnil také, že stavba nevyhovuje ani z technického hlediska a mohla by ohrozit životy ubytovaných lidí. „Nejenom, že kvůli chybějícímu schodišti budova nesplňuje požadavky požární ochrany, problémů je tam mnohem více. První dvě patra jsou nazdobená a vypadají skvěle, realita je ale jiná. Na všem chtěli ušetřit. Když půjdete do vyšších pater a podkroví, uvidíte, v jak špatném stavu stavba je. Krov je úplně shnilý, kdyby se na to podíval statik, v životě by to nepovolil, může to kdykoliv spadnout,“ doplnil Novotný.

Přemístili a poškodili sochu štvanice

Historický areál v Chlumu u Třeboně je za poplatek přístupný veřejnosti už několik týdnů. Díky tomu si mohli památkáři prohlédnout alespoň stav zámeckého parku. Ten je dle jejich vyjádření četnými úpravami silně poškozený.

„Veškeré zvířecí výběhy jsou řešené bez ohledu na porost a stromy v parku. Kvůli umístění plotů přeložili historické cesty a při instalaci dřevěných kůlů na oplocení nenávratně porušili kořeny více než dvousetletých stromů,“ vyjmenoval některé ze škod ředitel územního odborného pracoviště Národního památkového ústavu Daniel Šnejd.

Doplnil také, že zvířata, která mají ve výbězích velice málo místa, okusují kůru staletých buků a je tak zcela jisté, že stromy brzo uhynou. „Došlo také k přemístění sochy štvanice, při kterém se socha zdeformovala a na několika místech popraskala,“ sdělil Šnejd s tím, že při další návštěvě by mohli odborníci zkontrolovat alespoň fasádu zámku a další amatérsky zrekonstruované sochy v jeho okolí.

I tato obvinění však Žufan odmítá. „Tyto informace jsou pro mě novinkou. Opravdu ale neexistuje možnost, že bychom nějakou sochu poškodili. Sochy jsou staré přes sto let a jsou ve stejném stavu, jako když jsme zámek zakoupili. Sochu štvanice jsme sice přesunuli na druhou stranu areálu, ale poškozena při tom určitě nebyla. Co se cest týče, žádné jsme nerušili, ale obnovili jsme ty, které tam byly původní,“ řekl.

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Chlum u Třeboně, Zámek d'Este, zvířata, týrání, památky, poškození

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Richard Schmidtmajer

Co je to týrání zvířat. Já jsem zažil, že náš strážní pes byl pracovnicí ochrany přírody označen za týraného. Důvodem bylo, že měl tak zvaný noční režim. Ve dne odpočíval a v noci hlídal. Byl malinko při těle což veterinář označil jako „výborná výživová kondice“. V době kdy přišla paní na kontrolu pes spal a byl v kotci v boudě. Nevyšel na její lákání. Spal. Proto byl týraný. Kokodák rozhodla i když o tom vůbec nic nevěděla.

Středa, 19. června 2024, 09:52Odpovědět

Týraná zvířata i dráha pro čtyřkolky. Kulturní památku mění bez povolení na zábavní park a úřady jsou bezmocné  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.