Počasí dnes25 °C, zítra28 °C
Čtvrtek 27. června 2024  |  Svátek má Ladislav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Den otevřených dveří na požárních stanicích nabídl ukázky těžké techniky i hasičských zásahů

PR článek

Dvě stanice HZS Jihočeského kraje připravily na středu 19. června den otevřených dveří. Pro širokou veřejnost otevřely brány na stanicích v Českých Budějovicích a v Jindřichově Hradci. Pro návštěvníky si hasiči připravili ukázky vybavení i zásahové činnosti.

Českobudějovická stanice vítala návštěvníky v odpoledních a navečerních hodinách, v Jindřichově Hradci se hasiči předvedli i dopoledne pro školy a školky. Naplánovány byly jak statické ukázky výjezdové techniky, vybavení či ochranných prostředků, tak komentované ukázky některých činností hasičů, které nejsou běžně k vidění. Ani na jedné ze stanic nechyběla dětská zóna, dopravní hřiště nebo skákací hrad ve tvaru hasičského vozu.

Stanice České Budějovice

Na otázku, co se na stanici profesionálních hasičů v Českých Budějovicích líbilo během dne otevřených dveří necelé tisícovce návštěvníků nejvíce, odpovídá ekonomický náměstek plk. Milan Hořava: „Doufám, že se jim líbil celý program, který jsme připravili. Ukázky techniky i ukázky dynamické. Ale když bychom měli říct, kde se pohybovalo nejvíce lidí, tak to byla určitě ukázka výbuchu oleje a jeho hašení, ukázka dopravní nehody se stříháním auta a následným vyproštěním osoby a dětem se jednoznačně nejvíce líbil nafukovací skákací hrad.“

Tím ale výčet ukázek a stanovišť, které byly rozmístěny po celé českobudějovické stanici, zdaleka nekončil. Na první pohled všechny zaujala výjezdová technika. Českobudějovičtí vyjeli z garáží s technikou základní i speciální. Ze základní techniky ukázali různé typy cisteren, z toho ta nejnovější byla viditelná na první pohled, jelikož je v jiných barvách, než jsme byli doposud zvyklí.

Ze speciální výjezdové techniky zaujal kontejnerový systém včetně nosiče jednotlivých typů kontejnerů používaný při specifických či extrémně náročných zásazích. Zajímavá byla určitě také chemická laboratoř k odhalování složení neznámých látek, měření koncentrací škodlivých plynů ve vzduchu a celé řadě dalších monitoringů. K vidění byly také vyprošťovací automobil, evakuační autobus či výšková technika. Mnohé návštěvníky zaujal, v dnešní době aktuální, kontejner na hašení elektromobilů.

Zajímavým stanovištěm byl stánek hasičů-potápěčů, kteří mohli ukázat své vybavení a mohli odpovědět na vše, co zájemce o této velmi specifické a náročné práci zajímalo, a to včetně dotazů a ukázky mobilní barokomory zabudované ve vozidle, a tedy vždy připravené pro jakýkoli výjezd potápěčské skupiny. Hned vedle stojící stanoviště chemické služby ukázalo, co je na výjezdovou techniku a práci hasičů bezprostředně navázáno, a to ochranné prostředky a výstroj hasičů. Návštěvníci zde viděli nejen klasické zásahové obleky, ale také například protichemický přetlakový oblek, dýchací techniku nebo velmi důležitého pomocníka při požárech - termokameru.

Stanice v Českých Budějovicích je v Jihočeském kraji jediná, která má vlastní polygon. I do něj jsme otevřeli dveře veřejnosti a návštěvníci si tak mohli vyzkoušet prostor plný překážek i propadlišť, který simuluje ztížené podmínky pohybu, kde hasiči potmě trénují spolupráci, testují orientaci v neznámém složitém prostoru a prověřují svou fyzickou připravenost s dýchacím přístrojem na zádech.

Relativně novou činností u jihočeského profesionálního sboru je dronová služba. Stanoviště "dronařů“ ukázalo, s jakými stroji provádíme práce pro dokumentaci zásahů a jak to vypadá, když „dronaři“ poskytují podporu veliteli zásahu.

Největší zájem byl již tradičně o ukázky práce hasičů. Velký ohlas měli vyšetřovatelé požárů, kteří předvedli proč nehasit hořící olej na pánvi vodou. Výsledkem byla obří ohnivá koule, kterou může způsobit třeba jen malá sklenička vody. Několik ukázek předvedli také hasiči- lezci, kteří jsou vyškoleni na práci ve výškách a nad volnou hloubkou. Slaňovali ze 30metrové plošiny a ukázali záchranu osoby ze střechy. Na dalším stanovišti pak proběhly tři ukázky vyprošťování zraněné osoby z havarovaného vozidla. Navíc hasiči předvedli, jak dostávají nepojízdný elektromobil z parkovacího domu. Nezásahovou ukázkou pak bylo předvedení několika disciplín nejtvrdšího hasičského sportu – TFA. Zde byla zcela určitě řada návštěvníků překvapena, jak těžká je například závodní figurína a kolik sil je potřeba na smotání dvacetimetrové hadice.

Dětské zóně pak jednoznačně dominoval skákací nafukovací hrad ve tvaru hasičského auta. Se svojí dvacetimetrovou délkou je patří k těm největším minimálně v jihočeském kraji a v rámci našeho dne otevřených dveří si ho užily desítky dětí. Kdo již měl skákání dost, mohl si například malovat, skládat puzzle s hasičskou tématikou, správně přiřadit na magnetické tabuli telefonní čísla na tísňové linky či obléci se do hasičského obleku a zkusit uhasit „požár“,

A co ještě dodat? Náměstek pro ekonomiku plk. Milan Hořava říká: „Den otevřených dveří byl pro nás důležitý v několika ohledech. Rádi jsme předvedli, co všechno máme, co umíme, jak dokážeme pomáhat a zachraňovat. Dále zároveň věřím, že jsme nalákali další zájemce o práci v profesionálním sboru. Den otevřených dveří vidím i jako jednu z možností, jak přilákat nové hasiče k práci, která je na jedné straně velice náročná, ale na straně druhé zajímavá a hlavně má smysl. A v neposlední řadě jsem velice rád, že jsme naši akci spojili i s dobrou věcí. U stánku Nadace policistů a hasičů přispěli návštěvníci i my, hasiči, prostřednictvím QR plateb na účet nadace během jednoho odpoledne okolo osmi tisíc korun.“

Stanice Jindřichův Hradec

I stanice v Jindřichově Hradci se pochlubila v první řadě veškerou svojí výjezdovou technikou. Děti obdivovaly cisterny i techniku speciální. Hodně záležet si pak jindřichohradečtí dali na ukázkách. Největší nápor dětí zaznamenala ukázka tvorby lehké pěny, kterou si děti mohly užít doslova na vlastní kůži a pořádně si v ní zadováděly. Pěnu následně smyly v dekontaminační sprše, která zároveň každého příjemně ochladila. Velký úspěch pak měly ukázky práce hasičů – vyprošťování osoby z havarovaného vozidla, záchrana osoby z výšky v podání hasičů-lezců a také ukázka toho, co může způsobit vznícený olej na pánvičce a jak takovýto požár uhasit.

V dalších ukázkách se jindřichohradečtí hasiči-sportovci předvedli v požárním sportu. Ukázali královskou disciplínu – požární útok a také výstup do 4. podlaží cvičné věže pomocí hákového žebříku. Další sportovní ukázkou byla disciplína TFA, volně přeloženo „nejtvrdší hasič přežije“. Některé z disciplín toho hasičského extrémně náročného sportu si mohli návštěvníci i sami vyzkoušet.

Na dalším stanovišti bylo možné vidět vše, co hasiči používají pro vlastní ochranu u zásahu, zásahové obleky a dýchací přístroje. Zcela spontánně zde vzniknul fotokoutek, kde si děti mohly vyzkoušet zásahové obleky a pořídit si na památku fotku. Zajímavá byla ukázka první předlékařské pomoci, kde si řada malých i větších návštěvníků vyzkoušela na naší figuríně masáž srdce.

Jindřichohradecká stanice má jako jednou ze dvou jihočeských stanic tu výhodu, že má ve vnitřních prostorách věže umístěnou lezeckou stěnu. Během dne otevřených dveří byla stěna k dispozici pro vyzkoušení si lezeckého umění. Pod dohledem našeho zkušeného lezeckého instruktora bylo možné vylézt až do výšky čtyř metrů. Naopak venkovní multifunkční hřiště se stalo dopravním hřištěm, kde si mladí návštěvníci vyzkoušeli jízdu na kole mezi kuželi.

Že se den otevřených dveří na stanici v Jindřichově Hradci vydařil potvrdil i ředitel jindřichohradeckého územního odboru plk. Lukáš Janko: „Jsme moc rádi, že jsme mohli hostit přibližně 450 návštěvníků. Počasí nám přálo a bylo možné si den otevřených dveří užít naplno. Nás potěšil úsměv na tvářích dětí a odměnou pro nás byl potlesk za předvedené ukázky. Pevně věříme, že se všem účastníkům den otevřených dveří líbil a budou mít na nás hezké vzpomínky.“

Ohodnoť článek

Foto HZS Jihočeského kraje , Tomáš Souček

Štítky hasiči, den otevřených dveří, České Budějovice, Jindřichův Hradec, ukázky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Den otevřených dveří na požárních stanicích nabídl ukázky těžké techniky i hasičských zásahů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.