Počasí dnes14 °C, zítra11 °C
Sobota 28. září 2024  |  Svátek má Václav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Oba jsou součástí prvosledové hlídky, ve službě vás ale běžně společně nepřekvapí

PR článek

Dvojčata pprap. Vojtěch Nohava a pprap. Miroslav Nohava (26 let) slouží oba na oddělení hlídkové služby v Českých Budějovicích, která se právě nově přestěhovala z Jiráskova nábřeží do prostoru vlakového nádraží. Zatímco Miroslav směřoval k hlídkové službě hned po ukončení základní odborné přípravy a slouží zde už pět let, Vojtěch sem přestoupil loni v březnu.

Zda můžou sloužit ve společné hlídce a jaké situace v práci i v každodenním životě přináší být dvojčetem, o tom se rozpovídali oba bratři, kteří si pro účely vzniku článku vyžádali u nadřízených vyjímečně společnou hlídku.

Jste jednovaječná dvojčata a jste si opravdu hodně podobní. Mají například kolegové potíže vás rozeznat?
„Ne, tento problém mívají lidé jen z počátku. Ti, co nás vídají pravidelně, brzy poznají naše odlišnosti třeba i ve tváři a po chvíli nás rozeznají bez potíží“, usmívá se (o chvíli) starší Vojtěch.

Oba dva sloužíte u stejného útvaru a tím je oddělení hlídkové služby (dále OHS). Co vás vedlo právě sem a jaká byla vaše cesta k policii? Byl nebo je někdo z rodiny policista?

Dvojčata pprap. Vojtěch Nohava a pprap. Miroslav Nohava slouží na oddělení hlídkové služby v Českých Budějovicích.

„V rodině nikdo nebyl sloužící policista, ale táta byl nějakou dobu občanským zaměstnancem u PČR, takže jsme tam za ním občas chodili a policisty vídali. Dědeček pracoval u vězeňské služby. Hlavní motivací ale bylo, že to není monotónní práce. Oba jsme vystudovali Střední školu informatiky a právních studií v Českých Budějovicích, obor informatika. Chodili jsme v mládí na brigády do fabrik a to nás motivovalo, najít si takovou práci, která monotónní nebude.“

„Míra chtěl jít nejprve na celní správu, ale pak si zjistil, co ta práce přesně obnáší a rozmyslel si to, protože to by ho nebavilo. Spolu ještě s jedním kamarádem jsme se nakonec rozhodli a šli jsme zkusit přijímací řízení k PČR. Všichni tři jsme uspěli,“ vzpomíná Vojtěch. „Hlavní motivace jít k policii byla určitě ta akčnost a právě akčnost je to hlavní, co nás dodnes na naší práci baví,“ shodují se.

Miroslav byl po přijetí k PČR vedený nejprve na OOP České Budějovice-město, ale hned po absolvování tříměsíční stáže na OHS si rovnou podal žádost, aby zde mohl zůstat. Vojtěch sloužil nejprve několik let na OOP Čtyři Dvory, nyní je na OHS zhruba rok a čtvrt.

Co obnáší služba právě u hlídkové služby? Čím je specifická? Povězte něco bližšího o vašich každodenních povinnostech. Co nejčastěji řešíte?
„Patříme mezi tzv. prvosledy. Od běžné hlídky nás odlišuje to, že jsme vybaveni dlouhými zbraněmi, máme v autě také balistický štít, páčidlo, teleskopický žebřík, lano, házecí pytlík a další speciální věci, které běžné hlídky v autě nemají. Jezdíme na zákroky FHQ (First Hour Quinted), tzn. zákroky, kde by mohl být nějaký nebezpečný pachatel, jde o události primárního významu, při kterých je ohrožen život, nebo zdraví, či hrozí značná škoda na majetku, a to v důsledku nezákonného jednání. Plníme úkoly pro operačního důstojníka, kam nás vyšle, tam jedeme. Sekundárně řešíme samozřejmě také třeba dopravu, veřejný pořádek. Naše hlídky se podílí i na dohledu nad bezpečností na každé větší akci ve městě. Sloužíme vždy dva nebo tři v jedné hlídce, podle situace. Každodenně řešíme

Bratři patří mezi prvosledy. Od běžné hlídky je odlišuje to, že jsou vybaveni dlouhými zbraněmi, v autě mají také balistický štít, páčidlo, teleskopický žebřík, lano, házecí pytlík a další speciální věci, které běžné hlídky nemají.

také případy, které se týkají návykových látek, od přechovávání, až po řízení pod jejich vlivem. Veřejnost si často myslí, že když stavíme auta, že zbytečně prudíme. Asi by se ale divili, kdyby tušili, kolik lidí řídí pod vlivem návykových látek,“ vysvětlují.

Můžete mluvit o konkrétních zákrocích? Co se stalo třeba nedávno a máte stále v paměti. A jakou máte následně psychohygienu, co vám pomůže se od práce odreagovat?
„Můžeme mluvit o těch, kde už v současnosti neprobíhá vyšetřování. Byli jsme například u zákroku v Nemocnici České Budějovice loni v červnu, kdy bylo oznámeno, že muž s mačetou napadá personál. Byli jsme tam během krátkého okamžiku. Těsně před naším příchodem se personálu nemocnice podařilo pachatele zpacifikovat, my jsme si ho následně převzali a zadrželi.

Nebo si vzpomínám třeba na cizince ujíždějícího po městě zhruba před čtyřmi lety. Bylo to myslím akorát první školní den a řidič ujížděl po městě rychlostí 140 kilometrů v hodině. Tam se řešilo obecné ohrožení, jízda pod vlivem drog, dále měl v autě nelegálně drženou brokovnici.

Občas jsou to nějaké záchrany života, vytažení z vody, nebo masírujeme podchlazeného a tak dále,“ uvádí Mirek.

„Zákroky následně ale spíše z hlavy hned vypouštíme, člověk si na to zvykne. Jsme povahově spíše flegmatici, musíte být na to prostě povaha a moc si to nebrat. Jinak se odreagováváme třeba tak, že chodíme každý den cvičit, když nejsme zrovna v práci. Zahrajeme si spolu a s dalšími kolegy třeba i počítačové taktické hry. Občas si chodíme rekreačně zahrát beachvolejbal,“ dodává Vojta.

Dvojčata pprap. Vojtěch Nohava a pprap. Miroslav Nohava slouží na oddělení hlídkové služby v Českých Budějovicích.

Můžete jako bratři (a obzvlášť dvojčata) sloužit společně? A jaké situace to třeba i v běžném životě přináší?
„Mohli bychom sloužit spolu, kdybychom chtěli, ale většinou to tak neděláme. Mohlo by to v určitých situacích vyvolat i nějaké narážky a následně třeba pak vyprovokovat nějaký zbytečný konflikt. Že jsme dvojčata, přináší v práci občas i tak různé komické situace. Stavěl jsem podezřelé auto za účelem kontroly. Řidič mi tvrdil, že jsem ho stavěl už před půl hodinou. Bylo mi jasné, že to musel být brácha," směje se Miroslav. 

„Nebo třeba v civilu, když nám například oběma veze rozvozce jídlo, bydlíme kousek od sebe, a tak se občas zarazí: Vám jsem ho přece teď před chvílí dával," pokračuje.

„Vždy jsme chodili všude spolu, do všech škol, na tábory, na brigády. Když jsme byli malí, rodiče nás klasicky oblékali do stejného oblečení, jak to u dvojčat bývá. Ale jak jsme rostli, začalo nám to už pak vadit, takže na základce už jsme se začali odlišovat," dodává. 

Co vaše osobní vztahy? Kamarádi, přítelkyně? Jak ti se dívají na vaši práci?
„Oba máme přítelkyně a ty nás podporují. Nejsou ale u policie, ani bychom asi nechtěli. Většinu kamarádů máme od dětství a jsou společní a hodně nových jsme našli i u policie. Jsme tady dobrá parta. Tuhle práci musí především dělat takový člověk, kterého to skutečně baví. Musí být akční a také fyzicky zdatný. Velmi důležitá je u nás ve službě právě kolegialita a člověk musí být iniciativní, aktivní a dělat tu práci rád“, shodují se bratři a doplňují navzájem.

Sympatičtí bratři-dvojčata jako ochránci zákona jsou jako námět na napínavý krimi seriál.

Sympatičtí bratři-dvojčata jako ochránci zákona, to je jako námět na napínavý krimi seriál. Posily do služby by ale v realitě určitě potřebovali. Jihočeská policie momentálně nabízí volná místa zájemcům o služební poměr ve všech základních službách a ve všech okresech kraje. Nově navíc nabízí možnost přidělení městského bytu s podmínkou služby v městě České Budějovice.

Pokud se chcete stát policistou nebo policistkou v Jihočeském kraji, vypište základní informace o sobě v kontaktním formuláři a poté se Vám ozve policejní personalista. Pro více informací navštivte náborové stránky, nebo novou VIRTUÁLNÍ NÁBOROVOU MÍSTNOST.

Náborový příspěvek aktuálně činí 75 000 Kč.

Kontaktní formulář

Napište první písmeno abecedy.

* Povinné položky.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky policie, jihočeská policie, oddělení hlídkové služby, policisté, dvojčata, nábor, práce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Oba jsou součástí prvosledové hlídky, ve službě vás ale běžně společně nepřekvapí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.