Počasí dnes14 °C, zítra11 °C
Sobota 28. září 2024  |  Svátek má Václav
Bez reklam

Stádo divokých koní v Novohradských horách je kompletní. Ochránci dovezli z Milovic zbývající klisny

Čtyři klisny divokých koní se od tohoto týdne pasou v rezervaci velkých kopytníků v Novohradských horách. Ochránci tam brzy ráno vypravili transport z bývalého vojenského prostoru Milovice. 

„Využili jsme dnešního, o něco chladnějšího počasí. I tak práce na odchytu začaly po páté hodině ráno, aby se zvířata nepřehřála,“ uvedl Dalibor Dostál, ředitel ochranářské společnosti Česká krajina, která milovickou rezervaci založila v roce 2015 ve spolupráci s vědci. První skupinu divokých koní přivezli ochránci přírody do Novohradských hor koncem května. 

Vznik nového stáda divokých koní v Novohradských horách financovala společnost JRD z výtěžku benefičního koncertu, který uspořádala v rámci oslav výročí svého založení ve spolupráci s Nadací Via.  

„Založení nové skupiny divokých koní na jihu Čech je velmi důležité, aby se početná česká populace mohla v budoucnu geneticky dál diverzifikovat. Jsme proto rádi, že společnost JRD tímto způsobem podpořila chov těchto vzácných zvířat i ochranu biologické rozmanitosti v regionu,“ doplnil Dostál.

Stádo divokých koní v Novohradských horách je pro tuto chvíli kompletní, rozrůstat se bude až po dalším zvětšování rozlohy rezervace.  Od začátku roku je v Novohradských horách také skupina zpětně šlechtěných praturů. 

Stádo divokých koní v Novohradských horách je pro tuto chvíli kompletní, rozrůstat se bude až po dalším zvětšování rozlohy rezervace. Od začátku roku je v Novohradských horách také skupina zpětně šlechtěných praturů. Podle Mezinárodní plemenné knihy vedené v anglickém Exmooru se v České republice nachází největší populace divokých koní na evropském kontinentu. Početnější je jen na Britských ostrovech. Pastva divokých koní pomáhá zvyšovat květnatost přírody a pomáhá nejenom květinám, ale i motýlům a dalším druhům otevřené krajiny. 

Ochranářská společnost Česká krajina na projektech spojených s ochranou přírody spolupracuje s experty z Biologického centra Akademie věd České republiky, Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích, Univerzity Karlovy v Praze, Ústavu biologie obratlovců Akademie věd České republiky, Botanické zahrady hlavního města Prahy, Zoo Liberec, České zemědělské univerzity v Praze, Mendelovy univerzity v Brně, Masarykovy univerzity v Brně a dalších odborných institucí.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Česká krajina

Štítky rezervace, koně, Novohradské hory, vědci, Milovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stádo divokých koní v Novohradských horách je kompletní. Ochránci dovezli z Milovic zbývající klisny  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.