Počasí dnes21 °C, zítra21 °C
Sobota 21. září 2024  |  Svátek má Matouš
Bez reklam

Do Česka dorazily silné bouřky. Na Písecku padaly až deseticentimetrové kroupy

Do Česka dnes odpoledne dorazily silné bouřky, první vznikly v Pošumaví a postupovaly k severovýchodu směrem do středních a dál do severních Čech a také na východ směrem na Vysočinu. Na Písecku měly podle fotografií, které zveřejnil Český hydrometeorologický ústav, padat až deseticentimetrové kroupy.

„Extrémně silné supercely s potenciálem krup přes 5 centimetrů. Postupují z Pošumaví směrem na severovýchod do středních Čech, jižní buňka může uhýbat i přesně na východ. Velký pozor na tyto bouřky, vydali jsme na ně nejvyšší stupeň výstrahy. Potenciál je v oblasti jihozápadních Čech a středních částí Čech i na rozvoj dalších velice silných bouří," uvedl dnes odpoledne na Twitteru meteorologové.

Pozor by měli dávat lidí v celých Čechách kromě západní poloviny. Bouřky nyní podle meteorologů postupují k severovýchodu a východu a později k večeru se nejspíše budou slévat do ucelenějšího systému s rizikem velkoplošných škod.

Hasiči museli v podvečer kvůli bouřce odstraňovat popadané stromy na Jindřichohradecku. Kromě toho čerpali vodu z domů v Albrechticích nad Vltavou na Písecku. 

Kvůli bouřce jezdí nepravidelně vlaky mezi Táborem a Horní Cerekví. Hasiči také čerpali vodní lagunu, která vznikla na parkovišti ve Veselí nad Lužnicí na Táborsku.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ČHMÚ

Štítky čhmú, výstraha, bouřky, kroupy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do Česka dorazily silné bouřky. Na Písecku padaly až deseticentimetrové kroupy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.