Počasí dnes14 °C, zítra11 °C
Sobota 28. září 2024  |  Svátek má Václav
Bez reklam

Soutěž najde novou podobu bývalé pošty v historickém centru Tábora, bude v ní úřad i zasedání zastupitelstva

Město Tábor vyhlásilo architektonickou soutěž na rekonstrukci budov na Žižkově náměstí. Historické budovy, zakoupené městem, mají být propojeny a modernizovány. Město hledá návrhy, které zefektivní chod úřadu a vytvoří přívětivé prostředí.

Město Tábor chce budovu bývalé pošty využít pro potřeby úřadu. Vyhlásilo proto architektonickou soutěž, která má za cíl najít novou podobu dvou historických budov na Žižkově náměstí. Soutěž hledá nejlepší řešení rozsáhlé rekonstrukce a přestavby budov, které tvoří východní stranu náměstí v městské památkové rezervaci.

Město si od soutěže slibuje návrh, který povede k vytvoření přívětivého sídla úřadu, dobře přístupného pro všechny skupiny obyvatel, a místa, které bude vstřícné a kultivované. Plánované úpravy mají zahrnovat i související části exteriéru a vznik příjemných míst pro neformální jednání. Město také hodlá získat vlastní sál pro jednání zastupitelstva, který zatím chybí, a efektivně propojit obě budovy pro zlepšení chodu úřadu.

„Hlavní očekávání, která si samospráva se získáním budovy spojovala, bylo zefektivnění chodu úřadu a zachování veřejné funkce tam, kde jsou na ni obyvatelé Tábora dlouho zvyklí a kde dává z hlediska udržitelného rozvoje města smysl,“ popsal záměry města Tábor jeho starosta Štěpán Pavlík (Tábor 2020).

Nejlepší návrhy si rozdělí jeden milion 

Po rekonstrukci by se tak na Žižkovo náměstí měla přestěhovat část úřadu z budovy tzv. Tabačky na Husově náměstí, kde je úřad v pronájmu. Půjde převážně o agendy nenáročné na dopravu, které budou těžit z blízkosti odborů, se kterými nejčastěji spolupracují.

„Od vítězného návrhu si slibujeme harmonii soudobé architektury a historického prostředí, dvojici budov přiměřeně reprezentativních, které budou důstojným prostředím pro výkon každodenní práce pro město, budov ztělesňujících hodnoty otevřenosti, efektivnosti a dlouhodobé udržitelnosti. Věřím, že architektonická soutěž je transparentním postupem, jak získat co nejkvalitnější návrh stavebních úprav, který tato naše očekávání naplní,“ doplnil staroasta.

Budovy, které jsou předmětem soutěže, mají bohatou historii. Nejstarší části bývalé pošty pocházejí z poloviny 19. století a na počátku 20. století je táborský architekt Theodor Petřík spojil kruhovou přístavbou s lucernou. Objekt sloužil po druhé světové válce jako pošta a poskytoval prostory pro advokátní kanceláře a ordinace zubařů. V loňském roce město Tábor zakoupilo z větší části prázdnou budovu za účelem rozšíření prostor úřadu ze sousední budovy, která pochází z poloviny 30. let 20. století. Tato budova dnes z větší části slouží potřebám úřadu, včetně služebny Městské policie a Odboru dopravy.

Soutěž se vypisuje jako otevřená a termín pro podání soutěžních návrhů je stanoven na 30. září 2024. Návrhy bude hodnotit porota složená ze zástupců města a nezávislých odborníků, včetně starosty Pavlíka, místostarosty Martina Maredu, místostarostky Lenky Horejskové a tajemníka úřadu Lubomíra Šrámka. Nezávislí porotci zahrnují architekty Pavla Buryšku, Martinu Buřičovou, Miladu Hejdovou, Davida Mateáska a inženýra Ondřeje Hofmeistera.

Návrhy budou hodnoceny anonymně a nejlepší oceněné týmy si rozdělí celkem jeden milion korun. Hodnocení návrhů proběhne na konci října a výsledky budou představeny veřejnosti na přelomu listopadu a prosince 2024.

Ohodnoť článek

Foto Město Tábor

Štítky Tábor, architektonická soutěž, pošta, náměstí, historické centrum

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Soutěž najde novou podobu bývalé pošty v historickém centru Tábora, bude v ní úřad i zasedání zastupitelstva  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.