Počasí dnes33 °C, zítra31 °C
Sobota 29. června 2024  |  Svátek má Petr a Pavel
Bez reklam

Cestovní kanceláře kvůli malému zájmu zrušily českobudějovické lety na Mallorku a do tuniské Enfidhy

Z letiště v Českých Budějovicích vypraví letos v létě společnost Smartwings více letů než v minulé sezoně, ale do dvou turistických destinací se o prázdninách létat nebude. Cestovní kanceláře kvůli malému zájmu zrušily 20 letů, řekl novinářům ředitel letiště Ivan Trhlík. Rušení se týká charterových letů na Mallorku od cestovní kanceláře DER Touristik, pod kterou patří třeba EXIM Tours nebo Fischer, a do tuniské Enfidhy od Čedoku. Ekonomiku letiště to podle Trhlíka významně neovlivní.

Podle letecké společnosti Smartwings Group zvýšily cestovní kanceláře kapacitu letů na letní sezonu o desítky procent. "Nicméně nyní se ukazuje, že předpokládaná poptávka u některých destinací nedosáhla očekávanou úroveň, a proto jsme na žádost a ve spolupráci s cestovními kancelářemi přistoupili k optimalizaci letového řádu," sdělila mluvčí letecké společnosti Vladimíra Dufková. Letecká společnost nemá možnost zasáhnout do prodeje zájezdů.

Na Mallorku poslední let od DER Touristik letí 26. června, létalo se od 5. června. Čedok odlety z Českých Budějovic na tuniskou pevninu, které měly začít na konci července, v letošní letní sezoně už nezahájí.

"Klientům, kteří si již zájezd zakoupili, nabídneme odlet do Tuniska z Prahy se slevou, změnu na jinou destinaci nebo bezplatné storno. Stále si mohou vybrat jinou dovolenou i třeba s odletem z Českých Budějovic," informovala dnes mluvčí Čedoku Kateřina Pavlíková. Z Českých Budějovic nabízí odlet do čtyř destinací, do Turecka, na Rhodos, na Krétu a do Bulharska, aktuální obsazenost na letní sezonu přesahuje ještě před prázdninami přes 70 procent, dodala Pavlíková.

"Rušení letů nemůže letiště České Budějovice nijak ovlivnit, jde o výhradní obchodní vztah cestovní kanceláře a letecké společnosti. Cestovní kanceláře mají před sezonou s leteckými dopravci smluvně zajištěnu větší kapacitu a v průběhu sezóny dochází k její konsolidaci. To se děje na všech letištích, včetně Prahy," vyjádřil se k situaci ředitel letiště Ivan Trhlík. Letiště sice přijde o plánované výnosy z těchto letů, ale ekonomiku letiště to podle Trhlíka významně neovlivní.

Situaci dle ředitele komplikuje také nedostatek letadel, jako nový globální fenomén, což na letecké společnosti i cestovní kanceláře vytváří další tlak. „Toto se stává a stávat se bude i do budoucna. Začínáme naší teprve druhou sezónu. Nárůst kapacit a plánované počty letů pro tento rok jsou i přes toto všechno oproti první sezóně opravdu výrazné. Jen samotná společnost Smartwings navýšila své kapacity na českobudějovickém letišti o 250 % a k dnešnímu dni jsme již odbavili stejný počet letů a cestujících jako za celý loňský rok," doplnil ředitel. 

První charterový let odstartoval z Českých Budějovic loni 2. srpna, kdy klienti Čedok uodletěli do turecké Antalye. Sezona trvala do 2. listopadu 2023 a letiště postupně odbavovalo lety do Turecka a na řecké ostrovy Rhodos a Kréta. Celkem se uskutečnilo 56 letů tam i zpět , lety přepravily 5000 cestujících. Letos chce letiště odbavit desítky tisíc cestujících. "Odborníky je hodnoceno jako nejrychleji se rozvíjející regionální letiště v Česku za posledních 15 let," řekl Trhlík. 

V minulosti areál částečně patřil i Českým Budějovicím. V roce 2020 koupil kraj od města jeho padesátiprocentní akciový podíl za 6,5 milionu korun. Jihočeský kraj letos dotuje provoz letiště částkou kolem 80 milionů korun.

Hodnocení článku je 48 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři , | Foto Jana Kroneislová

Štítky ČR, správa, turistika, letiště, České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Cestovní kanceláře kvůli malému zájmu zrušily českobudějovické lety na Mallorku a do tuniské Enfidhy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.