Počasí dnes29 °C, zítra21 °C
Neděle 30. června 2024  |  Svátek má Šárka
Bez reklam

Občerstvení i rozhledna u horské chaty na Libíně budou přes léto otevřené, město našlo nového provozovatele

Provozovatel rozhledny a kiosku u právě rekonstruované horské chaty na Libíně vypověděl městu nájemní smlouvu. Město tak muselo před letní sezónou hledat nového provozovatele. To se podařilo a město slibuje, že rozhledna i kiosek budou turistům přes léto plně k dispozici. Kvůli rekonstrukci chaty však musejí turisté počítat s jistými omezeními.

Navzdory probíhající rekonstrukci horské chaty na Libíně zůstává rozhledna přístupná a vedení Prachatic slibuje, že provoz malého kiosku s občerstvením bude pro návštěvníky zachován i přes léto.

Otázkou provozu rozhledny a občerstvení na Libíně se prachatičtí radní zabývali na svém pondělním jednání, neboť dosavadní provozovatel na svou žádost pronájem objektu ukončil. „Jsem velice potěšen, že prostřednictvím rady města jsme našli náhradního nájemce na provoz rozhledny a přilehlého kiosku po dobu rekonstrukce horské chaty na Libíně. Turistický cíl v podobě rozhledny s občerstvením by tak měl zůstat návštěvníkům po celé léto k dispozici. Po náročném výšlapu jistě potěší aspoň základní osvěžení a drobná svačina,“ upřesnil provoz na letošní sezónu starosta města Jan Bauer (ODS).

Rekonstrukce horské chaty na Libíně začala v květnu letošního roku. Stavební společnost si již převzala staveniště a nyní pracuje na vyklízení a demolici zchátralé chaty. Po dobu stavebních prací zůstává rozhledna na vrcholu Libína veřejnosti přístupná s tím, že město pouze omezilo pohyb návštěvníků v jejím okolí tak, aby nedošlo k jejich ohrožení.

Prachatice kvůli rostoucím nákladům a problémům s vodou rozdělilo projekt do dvou fází. Přesto očekává, že chata se povede znovu otevřít již v létě 2025.

Chata na Libíně byla dle zástupců města vždy důležitým turistickým bodem, a její obnova je tak součástí širšího plánu na zlepšení veřejné infrastruktury. Projekt zahrnuje nejen obnovu samotné chaty, ale také vytvoření prostoru pro kulturní a společenské akce. "Hlavní budova bude sloužit jako restaurace s venkovní terasou a ubytovacími prostory pro personál," vysvětluje starosta.

Město také avizovalo, že vedlejší budovu připraví pro ubytování, ale zatím ji pouze zakonzervuje a na přespání připraví pro turisty pouze čtyři lůžka. „Provoz ukáže, jestli je ubytování dostatečně výnosné na to, aby se tato část mohla rozšířit. Ubytování se zredukovalo na míru, která je ekonomicky bezpečná," řekl již dříve architekt projektu Michal Fišer.

Odhad nákladů byl za předchozího vedení radnice 25 milionů korun. Po úpravách projektu a bez prostor na ubytování počítá město s náklady ve výši 20 milionů korun. Málo míst na ubytování se ale nelíbí opozičním zastupitelům. Nedostatečné kapacity kritizoval minulý rok například bývalý starosta, dnes opoziční zastupitel Martin Malý (Nezávislí). Sám koupi chaty již dříve odmítal. „Ubytování tam bylo to hlavní, na čem mohl projekt stát. Teď z ubytování skoro nic nezbude," řekl Malý. Starosta Bauer tehdy reagoval, že ubytování není tak ekonomicky zajímavé, jak si laici myslí.

Prachatice koupily chatu, která byla několik let zavřená, v roce 2019 za 8,6 milionu korun. Opoziční zastupitel Robert Zeman (Pro Prachatice) tehdy řekl, že chata je strategické místo pro turistický ruch i historii města.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Prachatice

Štítky Libín, horská chata, rozhledna, kiosek, občerstvení, Prachatice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Občerstvení i rozhledna u horské chaty na Libíně budou přes léto otevřené, město našlo nového provozovatele  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.