Počasí dnes18 °C, zítra16 °C
Úterý 2. července 2024  |  Svátek má Patricie
Bez reklam

Služby českobudějovického centra pro oběti násilí využilo za rok 84 lidí

Služby centra Agáta pro oběti domácího a genderově podmíněného násilí, které provozuje českobudějovická diecézní charita, využilo za první rok existence 84 klientů. Centrum Agáta je v prostorách fary v Dobré Vodě u Českých Budějovic. Pracoviště nabízí různé druhy terapií, služby psychologů, právní poradenství i možnost právního zastupování.

„Jedná se především o akutní pomoc v krizové situaci, chyběla nám ale možnost poskytovat i navazující terapie a hlavně možnost pomoci dětem, které jsou touto situací v rodině postižené vždy. Služby jsme navíc rozšířili i o pomoc obětem genderového násilí," uvedl ředitel Diecézní charity České Budějovice Jiří Kohout.

Genderově podmíněné násilí na ženách znamená podle Istanbulské úmluvy násilí zaměřené na ženu proto, že je žena, anebo násilí, jemuž jsou vystaveny především ženy. Podobně však existuje i násilí zaměřené na muže jen kvůli tomu, že jde o muže.

Na vybudování centra a provoz pro prvních 18 měsíců získala charita dotaci 12,5 milionu korun z norských fondů. Centrum služby poskytuje zdarma. Svým fungováním rozšiřuje činnost Intervenčního centra pro lidi ohrožené domácím násilím pro Jihočeský kraj, které má však užší zaměření a jeho klienty mohou být jen lidé nad 16 let. „Naši klienti využívají různé terapie, ale také právní konzultace. Jsou často v situaci, kdy nemají dostatek financí na úhrady právníka nebo nemají přístup k penězům vůbec. Ukazuje se to pak jako problém např. při řešení úpravy poměrů k nezletilým dětem," uvedla vedoucí Intervenčního centra pro osoby ohrožené domácím násilím Jana Vasková.

Ohodnoť článek

Autoři

Štítky ČR, sociální, charita, Jihočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Služby českobudějovického centra pro oběti násilí využilo za rok 84 lidí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.