Počasí dnes18 °C, zítra20 °C
Středa 3. července 2024  |  Svátek má Radomír
Bez reklam

Na jihu Čech klesl v prvním čtvrtletí počet obyvatel, podobnou situaci hlásí i v dalších krajích

V Jihočeském kraji v prvním čtvrtletí klesl počet obyvatel o 2273. Ovlivnilo to především stěhování, kdy region opustilo 4648 lidí. Šlo z velké části o lidi z Ukrajiny, kterým v České republice končila dočasná ochrana. Na jihu Čech žilo k 31. březnu 652.232 obyvatel, vyplývá z aktuálních údajů Českého statistického úřadu.

V prvních třech měsících se v Jihočeském kraji narodilo 1221 dětí, což je o 98 méně než ve stejném období loni. Od letošního ledna do konce března pak v regionu zemřelo 1843 obyvatel. Loni jich ve stejném období bylo nepatrně méně.

Na jih Čech se v prvním čtvrtletí přistěhovalo 2997 lidí. Ale na druhou stranu kraj opustilo 4648 obyvatel, což je přibližně o 2200 více než v minulém roce. K 31. prosinci žilo v Jihočeském kraji 654.505 obyvatel.

V kraji bylo v prvním čtvrtletí 188 sňatků, ale 300 párů se během prvních tří měsíců rozvedlo. Na jihu Čech je nepatrně více žen než mužů. Nejvíce lidí žije na Českobudějovicku, kde sice v prvním čtvrtletí rovněž počet klesl o 658, ale celkový počet se stále drží nad hranicí 200.000 obyvatel.

Počet obyvatel České republiky za první čtvrtletí letošního roku klesl o 41.000 na 10,86 milionu. Více lidí zemřelo, než se narodilo. Záporný výsledek vykázala i zahraniční migrace, když se do zahraničí vystěhovalo zhruba 62.300 lidí, desetkrát víc než v prvním čtvrtletí roku 2023.

Počet obyvatel klesá i v dalších krajích

V Karlovarském kraji ubylo v prvním čtvrtletí letošního roku 2221 obyvatel. Lidí ubylo hlavně stěhováním, záporný je i přirozený přírůstek. Ke konci března žilo v Karlovarském kraji 292 856 lidí. Relativní úbytek na 1000 obyvatel má Karlovarský kraj nejvyšší ze všech krajů. Hlavní důvodem je podle ČSÚ odliv uprchlíků z Ukrajiny.

Počet obyvatel Vysočiny se po loňském zvýšení v letošním prvním čtvrtletí snížil, hlavně kvůli stěhování. Nižší byl také počet narozených dětí, než bylo lidí, kteří v této době zemřeli. Od ledna do konce března ubylo v kraji 2066 obyvatel.

Ohodnoť článek

Autoři , | Foto pixabay.com

Štítky ČR, demografie, 1.čtvrtletí, ČSÚ, Jihočeský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na jihu Čech klesl v prvním čtvrtletí počet obyvatel, podobnou situaci hlásí i v dalších krajích  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.