Počasí dnes24 °C, zítra30 °C
Pátek 5. července 2024  |  Svátek má Státní svátek - Cyril a Metoděj
Bez reklam

V Kovosvitu Machine Tools v Sezimově Ústí už zůstává jen 19 zaměstnanců, i ti však zvažují výpověď

Další zaměstnanci opustili Kovosvit MAS Machine Tools ke konci června. Zadlužená firma jim od března nevyplácí mzdy. K dnešku zůstalo 19 zaměstnanců. Část z nich chce počkat do 3. července, pak podají také výpověď. Jen několik z nich hodlá setrvat až do 3. srpna, kdy skončí soudní moratorium. Správu Machine Tools by pak mohl převzít insolvenční správce.

"Já to ze své pozice (zaměstnance) už ve středu ukončím, půjdu na pracovní úřad. To se pořád na něco čeká a nic nepřichází," řekl předseda základní organizace odborového svazu Kovo Kovosvit Jiří Ryzka. Jednání mezi zástupcem společnosti, jedním z akcionářů Gergelym Vesszösem z Maďarska, a zástupcem z Machine Tools ke konkrétnímu výsledku nevedlo. Vesszös pouze slíbil možnost doplatit mzdy v horizontu týdnů, dodal Ryzka.

Soud vyhlásil pro společnost Kovosvit MAS tříměsíční moratorium, zaměstnanci stále čekají na výplaty

Českobudějovický krajský soud vyhlásil moratorium v insolvenčním řízení se strojírenskou společností Kovosvit MAS Machine Tools, potrvá tři měsíce. Firma, která přiznává závazky za více než miliardu korun, požádala o vyhlášení moratoria, aby...

Kovosvit se dělí na tři části. Kromě Machine Tools je v provozu Kovosvit MAS Foundry, pod který spadá slévárna. Třetí část Kovosvit Management sice funguje, ale také ji opustili zaměstnanci. V červnu podali výpověď čtyři, zůstává jich 20. Ti jsou důležití pro celou společnost Kovosvit, protože zajišťují administrativní a technický chod firmy. Patří mezi ně například účetní, personální a počítačoví odborníci. Tito zaměstnanci vesměs nedostali výplaty od dubna. Peníze ke konci června na účet přišly jen některým.

Českobudějovický soud vyhlásil moratorium 3. května, trvá tři měsíce. Během toho lze připravit reorganizační plán. Soud zahájil insolvenční řízení s firmou Kovosvit MAS Machine Tools 17. dubna. Zaměstnancům firma nezaplatila mzdy od března, a tak většina z 220 pracovníků podala v květnu výpověď. Zbytek vyčkával do konce června.

Kovosvit Machine Tools koupil v létě 2020 ruský investiční fond. Společnost má ekonomické problémy delší dobu. Kovosvit MAS Machine Tools skončil v roce 2022 ve ztrátě po zdanění 167,2 milionu. O rok dříve měla firma ztrátu 134 milionů. Společnost přiznává závazky za více než miliardu korun.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Kovosvit MAS

Štítky ČR, stroje, průmysl, mzdy, Kovosvit MAS, Sezimov Ústí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Kovosvitu Machine Tools v Sezimově Ústí už zůstává jen 19 zaměstnanců, i ti však zvažují výpověď  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.