Počasí dnes17 °C, zítra24 °C
Neděle 7. července 2024  |  Svátek má Bohuslava
Bez reklam

Na Orlíku u Podolska byl vyhlášen dočasný zákaz koupání, v jiných koupacích oblastech je kvalita vody dobrá

V Jihočeském kraji byl kvůli špatné kvalitě vody na Orlíku u veřejného tábořiště Podolsko vyhlášen dočasný zákaz koupání. Jiné lokality, jako Orlík u Radavy či rybník Hejtman, mají vodu výborné kvality. Kontroly probíhají pravidelně, aby se zajišťovala bezpečnost při vodní rekreaci.

Na Orlíku u Podolska byl vyhlášen dočasný zákaz koupání poté, co vyhodnocení vzorků vody prokázalo vážné hygienické problémy. Podle ředitelky Krajské hygienické stanice Jihočeského kraje Kvetoslavy Kotrbové voda u veřejného tábořiště Podolsko na Orlíku nedosahuje bezpečných standardů pro koupání.

"U veřejného tábořiště Podolsko na Orlíku je voda nebezpečná ke koupání. Dle aktuálního rozboru voda neodpovídá hygienickým požadavkům. Byly zde významně překročeny limitní hodnoty ukazatele sinic, chlorofylu-a a vodního květu. Hrozí akutní poškození zdraví. Ve středu 4. července tak byl na místě vyhlášen dočasný zákaz používání povrchové vody ke koupání, který platí do odvolání," uvedla Kotrbová.

Naopak v jiných částech Jihočeského kraje je situace příznivá. Například na Orlíku u Radavy a v rekreačním rybníku Hejtman u Chlumu u Třeboně byla voda ohodnocena nejlepší možnou jedničkou. Naopak ve Staňkovském rybníce a u pláže v Horní Plané je kvalita vody horší. Tam byla ohodnocena trojkou. U některých vnímavých jedinců by se tak mohly vyskytnout zdravotní obtíže. Hygienici proto po koupání doporučují osprchovat se čistou vodou.

Kvalita vody na Lipně je aktuálně dobrá. Voda u Černé v Pošumaví dostala trojku a hodnocení je zde obdobné jako na Staňkovském rybníce. Voda u pláže v Horní Plané byla hodnocena stupněm tři. Dle aktuálního rozboru je voda vhodná ke koupání. S ohledem na vyhodnocení mikrobiologických ukazatelů za uplynulé koupací sezóny je však souhrnně hodnocena jako voda se zhoršenou jakostí, u níž je mírně zvýšená pravděpodobnost vzniku zdravotních problémů při vodní rekreaci. Voda u pláže v Lipně nad Vltavou dostala dvojku a je také vhodná ke koupání. S ohledem na vyhodnocení mikrobiologických ukazatelů za uplynulé koupací sezóny je však souhrnně hodnocena jako voda s mírně zhoršenými vlastnostmi.

Celkem je v Jihočeském kraji sledováno sedm koupacích oblastí včetně dvou na Orlíku a tří na Lipně. Pravidelné kontroly kvality vody stanice provádí dle stanoveného monitorovacího kalendáře. Tyto kontroly opakují hygienici jednou za dva týdny. Vzorky jsou pro zjednodušení hodnoceny stupněm 1 až 5, jednička znamená vynikající jakost vody ke koupání, pětka naopak zákaz koupání.

Podrobnosti o kvalitě vody a dalších kontrolách jsou k dispozici na webu Krajské hygienické stanice Jihočeského kraje www.khscb.cz.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky kvalita vody, Orlík, zákaz koupání, Lipno, Krajská hygienická stanic

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Orlíku u Podolska byl vyhlášen dočasný zákaz koupání, v jiných koupacích oblastech je kvalita vody dobrá  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.