Počasí dnes9 °C, zítra12 °C
Sobota 5. října 2024  |  Svátek má Eliška
Bez reklam

V Táboře budou rozhodovat, zda město koupí zámek v místní části Měšice. Majitel ho nabízí za 35 milionů

Tábor bude rozhodovat o tom, zda koupí zámek ve své místní části Měšice. Na barokní objekt má historicky předkupní právo. Současní majitelé žijící v Německu hodlají zámek prodat.

Táboru v minulosti zámek patřil a ve druhé polovině 90. let minulého století jej za jednu korunu prodal Janu Nepomuk Berwid-Buquoyovi. "Město Tábor má v případě prodeje zámku předkupní právo, o jeho případném vzdání se by muselo rozhodnout zastupitelstvo, jako nejvyšší orgán obce," uvedl tajemník táborského městského úřadu Lubomír Šrámek.

Majitelé, kteří nepatří do linie mnohem známější větve Buquoyů z Novohradských hor na Českobudějovicku, si zámek cení na 35 milionů korun. Takovou cenu uvádí realitní kancelář, jež zámek nabízí. Na facebooku Zámek Měšice uvádí, že o prodeji rozhodly enormní náklady na energii ve výši 62.500 korun za čtvrtletí, ale také zdravotní stav majitelů žijících v Berlíně.

"V současné době jsme obdrželi k této záležitosti materiál od odboru správy majetku města a budeme vše projednávat na poradě vedení, radě a zastupitelstvu," uvedl Šrámek. Nejbližší zasedání městského zastupitelstva bude po prázdninách.

Historie objektu spadá do počátečního novověku. Roku 1545 postavil Prokop z Hejlovce v obci renesanční tvrz, kterou Jan Josef Carreto hrabě z Millesima přestavěl roku 1699 na barokní zámek. Současný majitel si pořídil do zámku nábytek po známých historických osobnostech. Jde o stůl, u kterého listoval novinami britský státník Winston Churchill, postel, v níž nocoval ministr zahraničí Jan Masaryk, či pohovku, na níž sedával válečný zločinec Reinhard Heydrich. Zámek je po domluvě otevřený pro veřejnost.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Tábor

Štítky ČR, památky, správa, reality, Tábor

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Táboře budou rozhodovat, zda město koupí zámek v místní části Měšice. Majitel ho nabízí za 35 milionů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.