Počasí dnes29 °C, zítra20 °C
Neděle 8. září 2024  |  Svátek má Mariana
Bez reklam

Klíčová transformační stanice bude hotová na podzim. Energetici ji osadli nízkohlukovými transformátory

Výstavba nové transformační stanice, kterou společnost EG.D buduje v centru Českých Budějovic, jde do závěrečné fáze. Projekt se připravoval celkem osm let a pomoct má ke zvýšení kvality a bezpečnosti dodávek elektrické energie pro krajské město. Tento týden stanici osadili dvěma nízkohlukovými transformátory. Definitivně hotová by měla být na podzim tohoto roku.

Příprava celého projektu trvala osm let. Stavba trvá poslední dva roky. A po jejím dokončení půjde o pátou stanici na území Českých Budějovic. „Výstavbou nové transformační stanice dojde ke zvýšení spolehlivosti dodávky elektrické energie ke koncovým zákazníkům v centru města, kde je kromě domácností i řada výrobních podniků. Výrazně také pomůže ke snížení zatížení transformace v rozvodně v Mladém, kde pak vznikne nezbytná rezerva pro další možný rozvoj i v této lokalitě,“ vysvětluje vedoucí výstavby velmi vysokého napětí společnosti EG.D Tomáš Žáček.

Moderní i ekologické transformátory

Novou transformační stanici tento týden energetici osadili dvěma transformátory, každý z nich disponuje výkonem 40 MVA. Zařízení splňují nejmodernější legislativní požadavky na ekologii a hlučnost. Vyznačují se nízkým hlukem, kdy je jejich akustický výkon nižší než 71 decibelů. U standardních transformátorů je hluk minimálně 76 decibelů, a často i více. EG.D zvolilo nízkohlukovou variantu s ohledem na umístění objektu v centru města, hlučnost strojů je tedy zásadní parametrem pro komfort obyvatel okolních domů.

„U nízkohlukových transformátorů dochází také k menším energetickým ztrátám. V porovnání se standardním transformátorem jsou ztráty zhruba o 20 % nižší. Za rok provozu obou transformátorů ušetříme na jejich ztrátách okolo 52 MWh, což orientačně stačí na pokrytí roční spotřeby patnácti rodinných domů. Snižování ztrát v síti, spolu s optimalizací energetické náročnosti provozu a údržby našich objektů je pro nás klíčové téma“ doplňuje Filip Řimnáč, vedoucí správy rozvoden společnosti EG.D.

Hmotnost transformátoru je přes 70 tun při výšce 4,7 metru, šířce přes tři a délce přes šest metrů. Pro představu jeden takový transformátor váží jako 40 osobních automobilů. „Především s ohledem na dlouhé dodací doby je převoz transformátoru plánován s velkým časovým předstihem. Na stavbě musí být pro jejich návoz a usazení vše po stavební i technologické stránce připravené,“ doplňuje Řimnáč.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky EG.D, energetika, transfromační stanice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Klíčová transformační stanice bude hotová na podzim. Energetici ji osadli nízkohlukovými transformátory  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.