Počasí dnes31 °C, zítra27 °C
Pátek 16. srpna 2024  |  Svátek má Jáchym
Bez reklam

Na Borůvkobraní v Borovanech snědl vítěz 23 borůvkových knedlíků, rekord nepadl

Více než tunu čerstvých borůvek a tři tuny uvařených spotřebovali kuchaři na 18. ročníku Borůvkobraní, které se tento víkend uskutečnilo v Borovanech na Českobudějovicku. Za dva dny v místní školní jídelně uvařili na 9000 kynutých knedlíků a na žahour spotřebovali 300 kilogramů borůvek. Mezi muži v pojídání borůvkových knedlíků zvítězil Josef Voharčík, který snědl 23 kusů, mezi ženami skončila první s devíti knedlíky Martina Suchanová. Jeden knedlík vážil 70 gramů. Podle odhadu navštívilo akci na 11 000 lidí, podobně jako loni.

„Letos byla v okolí Borovan horší úroda borůvek kvůli jarním mrazům. Takže se sbíraly po celém kraji, ale nemuseli jsme dovážet z jiných regionů," řekla za organizátory Magdalena Hluštíková, vedoucí úseku kultury a knihoven města Borovany.

Soutěž v pojídání borůvkových knedlíků se dělí na mužskou a ženskou kategorii, trvá půl hodiny, soutěžící nesmí pít, dostávají talíře po třech kusech. Zúčastnilo se 40 lidí, z toho 37 mužů a tři ženy, kteří snědli během půl hodiny celkem 444 knedlíků. Loni soutěžilo 31 lidí, kteří spořádali 311 knedlíků.

„V sobotu jsem snědl čtyři rajčata a dva banány, dneska jsem si dal jen jogurt. Už se těším na večer, to si dám svíčkovou s deseti knedlíky. Já bych těch borůvkových knedlíků snědl víc, ale když nemůžu zapíjet, je to pro mě moc suché,“ řekl Voharčík, který je držitelem rekordu z roku 2019, kdy na soutěži na Borůvkobraní spořádal 27 knedlíků.

Na druhém místě letos skončil Luboš David s 21 knedlíky. Loni byl první, snědl jich 20. To se nezúčastnil Voharčík. David ale má první místo z jiné soutěže v pojídání knedlíků, kdy v červnu v Dolní Pěně na Jindřichohradecku snědl 13 jahodových knedlíků, které ale byly větší, měly 120 gramů. Třetí na letošním Borůvkobraní byl Luboš Maurenc s 16 knedlíky.

Mezi ženami byla první Martina Suchanová s devíti knedlíky, druhá byla Eva Roytová se sedmi a třetí Marie Zemanová si dala čtyři.

Do bývalého augustiniánského kláštera v Borovanech na se sjelo 130 stánkařů s občerstvením a řemeslnými výrobky. V kulturním programu vystoupilo na 300 účinkujících, zastoupeny byly dechové, folklorní i rockové kapely. Klášterní park byl vyhrazený pro děti, kde pro ně byly připraveny mimo jiné koncerty, pohádky, tvořivé dílny a soutěže.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Borůvkobraní

Štítky zábava, borůvkobraní, Borovany

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Borůvkobraní v Borovanech snědl vítěz 23 borůvkových knedlíků, rekord nepadl  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.