Počasí dnes15 °C, zítra16 °C
Pátek 18. října 2024  |  Svátek má Lukáš
Bez reklam

Biologové objevili na dalších místech ve městě kriticky ohroženého čmeláka

Českobudějovičtí biologové objevili na dalších místech ve městě kriticky ohroženého čmeláka klamavého. V minulém roce potvrdili jeho výskyt například v kampusu Biologického centra a Přírodovědecké fakulty, letos se k nim přidalo sídliště Vltava nebo Zanádražní komunikace.

Čmelák klamavý patří mezi kriticky ohrožené druhy. Od ostatních druhů čmeláků se liší krátkým a rovnoměrným ochlupením, které mu podle biologů dodává sametový vzhled. 

„Tito čmeláci potřebují velké porosty bobovitých rostlin, třeba vikve nebo jetele, pokud možno po celou sezónu. Jejich královny zakládají hnízda oproti jiným druhům poměrně pozdě, často se začátkem jarního sečení trávníků. Kromě nevhodných celoplošných sečí trávníků či luk je ohrožuje i používání pesticidů nebo změna klimatu,“ vysvětluje entomolog Michal Perlík z Biologického centra Akademie věd ČR.

V minulém roce se jeho výskyt povedlo potvrdit v kampusu Biologického centra a Přírodovědecké fakulty, ale i na trávnících ve Čtyřech Dvorech, kde se kvůli nim biologové dohodli na změně sečení, aby nepřišli o pastvu. Nově se letos ohrožený čmelák objevil například na sídlišti Vltava nebo u Zanádražní komunikace. 

K dalšímu rozšíření populace je podle Jiřího Řehounka ze spolku Calla důležité zajistit čmelákům dostatečné množství potenciálních potravních zdrojů, které budou dostupné na co největším množství stanovišť.

„Máme velkou radost, že se u nás kriticky ohrožení čmeláci usadili a prokazatelně se vyskytují na více místech v Českých Budějovicích. Tím spíše bychom se měli snažit, aby u nás nacházeli vhodné podmínky pro život. Pomoci přitom může nejen město, které podpořilo vytváření kvetoucích trávníků, ale i firmy či jednotliví občané. Vůbec nejjednodušší cestou může být mozaikové sečení trávníků na soukromých či firemních zahradách,“ říká Řehounek, který se ve spolku Calla věnuje mimo jiné i přírodě blízké péči o městskou zeleň.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jiří Řehounek

Štítky biologové, příroda, čmelák klamaví, calla

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Richard Schmidtmajer

Také jsem ho viděl na nesečených loukách na Švábáku.

Úterý, 16. července 2024, 08:41Odpovědět

Biologové objevili na dalších místech ve městě kriticky ohroženého čmeláka  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.